Realiteten er en ganske annen. Idrett og hestesport handler mest av alt om investering i fremtidig folkehelse. Epona Ryttersenter er ved et veiskille. Dagens rammebetingelser gjør at de nåværende eierne ikke har mulighet til å fortsette. Rideklubbene i Kristiansandsregionen står sammen om å ville overta senteret, men det er kun mulig med støtte fra fylke, kommune og Cultiva. Alternativet er at ridesenteret blir borte.

Ryttersporten har aldri mottatt en krone i offentlig støtte til ridesportsanlegget i Sørlandsparken. Det har hele tiden vært drevet på idealisme fra eierfamilien. Nå kan det være over hvis ikke det offentlige støtter opp.

Ryttersporten har aldri mottatt en krone i offentlig støtte til ridesportsanlegget i Sørlandsparken.

Det er mange verdier som vil gå tapt dersom Epona nedlegges. De sosiale aspektene senteret representerer er stort. Her drives alt fra store internasjonale stevner til rideskole og ikke minst er det «et trygt sted å være» for barn, unge og voksne i et herlig samspill. Rytterne er i alle aldre. Vår eldste aktive rytter er 83 år – den yngste er bare fem.

I Sverige er det mye forskning på de positive effektene stallmiljøet gir.

En rapport av Lena Forsberg handler om jenters identitetsskapende prosesser i stallen. Hun foretok dybdeintervjuer med en gruppe unge jenter i tre år, og kunne konkludere med at gjennom møtet med hesten blir jentene ledere. Forsbergs forskning utvider det tradisjonelle følelsesmessige perspektivet til et bilde av stallmiljøet som en frisone for gammel kjønnsrolletenkning, og som et sted der jentene blir vant til handlingskraft.

Disse resultatene sammenfaller med våre erfaringer. Jevnlig møter vi vanskeligstilte barn og ungdom som har stallen som kanskje den eneste arenaen hvor de får lov til å bare være, men samtidig lærer ansvar. Her trenger de ikke å måles på prestasjoner. Samtidig får de en arena hvor en indre drivkraft og forpliktelse til dyret som venter på dem, smitter positivt over på andre arenaer som for eksempel skole.

Fra åpningen av ryttersenteret i 2013. Foto: Lars Hoen

Sørlandsparken Rideklubb og samarbeidende klubber har etablert Sørlandets hestesport som et ideelt aksjeselskap berettiget til tippemidler og merverdiavgiftsfradrag for å drifte senteret videre. Vi ønsker å bygge videre på arven fra de tidligere eierne som i løpet av de siste 17 årene bygget opp et kunnskapssenter for hest og ridning basert på hestevelferd, breddeidrett og mulighet for satsning innen de fleste hestesportsgrener – fra dressur og sprang til paraidrett og voltige. Vi ønsker å tilby hestebasert fysioterapi, skolefritidsordning med hesteaktiviteter, helgekurs på alle nivåer og stevner for alle som ønsker å konkurrere.

Hestesenteret skal være et sted å være for de med arbeidslivsutfordringer og ikke minst de barn og unge som har stor nytte av Epona hver dag enten det er som fritidsaktivitet etter skolen, toppidrettssatsing i videregående skole eller bare trenger et sted å være for økt livskvalitet. Vi har aktive ryttere fra Kristiansand, Vennesla, Lillesand, Birkenes og Lindesnes kommuner og mange bruker ridehallene våre selv om de har hestene andre steder.

Å drive en stall, eller et hestesportsenter, koster penger. Store dyr krever store investeringer, men vi vet også at disse investeringene gir igjen mangegangen i et samfunnsøkonomisk perspektiv. Derfor har vi i Sørlandets Hestesport søkt om spillemidler, kulturmidler og andre tilgjengelige midler. Fortsatt må vi låne minst 25 millioner. Derfor søker vi støtte fra Kristiansand kommune for årlig tilskudd til renter og drift på ca 1,5 millioner kroner og de andre omkringliggende kommunene om mindre beløp. Vi søker støtte fra Cultiva, spillemidler og direkte støtte fra Fylkeskommune og fond.

Vi ønsker, og skal søke, samarbeid med blant annet Blå Kors, Røde Kors, NAV – og ikke minst Kristiansand kommunes egen satsing «Flere i arbeid».

Hesten har en fantastisk evne til å være en fellesnevner som gjør at man i stallen stiller på lik linje, enten man er direktør eller har mer nytte av integrering eller arbeidstrening. I stallen er vi alle like, og hesten er vår fellesnevner.

Administrasjonen i Kristiansand kommune har foreslått at søknaden vår om støtte skal avslås. Vi vil oppfordre politikerne til å gjøre om på dette. En investering i senteret er en investering i barn og ungdom. En nå voksen aktiv rytter med foreldre som hadde rusproblemer, startet med å ri på Epona da hun var liten. Hun sa det engang slik:

«I stallen lærte jeg ansvar, men ikke minst fikk jeg et tiltrengt fristed fra bekymringene. Vallaken min rommet hemmelighetene mine. Han ga en stilltiende kjærlighet uten å forvente noe tilbake. Familiens rusarv stoppet hos meg, og for det skylder jeg alt til en raus eier som lot vallaken være «min» da jeg trengte det mest.»

Dette er bare en historie. Det finnes mange, mange flere…

Teksten er forkortet. Red.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.