Hva med å vise internasjonal solidaritet med hele verden og inngå avtaler som er globale og som inkluderer de fattige delene som vi sjelden hører om i media?

EU har interesser for eksempel i Vest-Sahara som ihvertfall undertegnede er betenkt over når det gjelder å få tilgang på mineraler og andre naturressurser en blir stadig mer avhengig av. Om lag 95 prosent av verdens befolkning er ikke med i EU. Det viktige internasjonale samarbeidet for miljø, klima, solidaritet og fred skjer utenfor EU. På sitt landsmøte nå i helgen ble det slått fast at EUs militære samarbeid PESCO har skutt fart de siste årene, med et mål om å styrke unionens militære kapasitet. EU vil imidlertid neppe noen gang bli et alternativ til NATO. Det er ikke i tråd med norske interesser å knytte Norge tettest mulig til EUs felles sikkerhets- og forsvarspolitikk. Tvert imot gjør Norges beliggenhet ved nordområdene og med grense mot Russland at det er strategisk viktig å ha nasjonal råderett i utenriks- og sikkerhetspolitikken.

EU beveger seg mot å bli en stadig tettere politisk union som kan gripe inn i norsk suverenitet og folkestyre på flere områder. Foruten pengepolitikken, utenriks og forsvar, landbruk og fiskeri, gjelder dette også områder som energi, arbeidsmarked, helse og transport. I kjølvannet av koronakrisen har EU tatt opp felles lån for unionen og innført avgifter som betales direkte til EU. Det betyr enda mer styring av den økonomiske politikken fra Brussel. Nei til EU sier ja til folkestyre og sjølråderetten og nei til mer suverenitetsavståelse til byråkrativeldet i EU.

Folket må bestemme i folkevalgte organer nær folk der vi bor.

Til slutt vi kan være enig med Fædrelandsvennen i at Norge trenger en ny EU-debatt selv om det fortsatt er flertall i befolkningen mot medlemskap i EU.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.