Kirkens Bymisjon, Kirkens SOS, Blåkors, Sanitetskvinnene mfl. fikk kuttet sine bevilgninger i statsbudsjettet radikalt. Det er riktig at regjeringen ga full momskompensasjon til Frivilligheten i 2021, men økningen ble i sin helhet finansiert ved at det skattefrie beløpet for gaver til frivillige organisasjoner ble redusert fra kr 50.000 til kr 25.000.

Her følger en kortversjon av momskompensasjonsordningens historie: Da statsbudsjettet for 2001 ble fremlagt høsten 2000 inneholdt det forslag om ny merverdiavgift (moms) på tjenester som tidligere hadde vært avgiftsfrie. Det ville koste de frivillige organisasjonene ca. 200 mill. kr per år. Jeg fikk avtalt flere møter på Stortinget. Ingen av stortingsrepresentantene jeg snakket med var klar over det som holdt på å skje, men de ga utrykk for at det måtte finnes en måte der Frivilligheten kunne skjermes for kostnadsøkningen.

Jeg inviterte så generalsekretærene for de største humanitære organisasjonene til et møte i Oslo. Ingen var klar over situasjonen. Dette møtet ble starten på en lang kamp for full momskompensasjon til Frivilligheten. Stortinget gjorde sin første bevilgning på ca. 180 mill. kr i statsbudsjettet for 2001. Men ingen partier ville øke bevilgningen ytterligere. I 2005 ble Frivillighet Norge etablert. Kampsak nr. 1 – Full momskompensasjon.

Men den politiske motstanden mot å øke bevilgningen var bastant i alle partier. Momsen skulle ikke røres ytterligere. Som medlem i Frivillighet Norges momsutvalg var jeg tett på det som skjedde. Men det som er umulig kan likevel bli mulig foran et stortingsvalg. Høsten 2008 endret Krf. sitt standpunkt. Deretter fulgte de andre borgerlige partiene. Så sent som i mai 2009 var motstanden fra Stoltenberg-regjeringen like bastant. Men på ett tidspunkt ble tydeligvis redselen for å kunne tape valget i september for stor.

I juni kom kulturminister Giske ut med en melding om at regjeringen ville trappe opp kompensasjonen til 1.2 milliarder kr i løpet av 4 år. Å tro at det ville skjedd uten Kristelig Folkepartis endring i standpunkt mener jeg er utopi. Da Solbergregjeringen overtok i 2013 fortsatte opptrappingen. Støre-regjeringen innfridde kravet om full kompensasjon fra og med 2021, men da delvis finansiert gjennom kutt i beløpet for skattefrie gaver.

Min konklusjon er at sjansen for å få til det som skjedde ikke ville vært mulig dersom ikke Kristelig Folkeparti hadde snudd i 2008. Jeg mener det var redselen for å tape valget i 2009 som gjorde at Stoltenberg snudde 180 grader i forhold til sitt tidligere, klokkeklare standpunkt mot enhver utvidelse av ordningen. Resultatet fra 2001 frem til nå er at Frivilligheten har mottatt ca. 20 milliarder kr i momskompensasjon. Det umulige ble likevel mulig. Stor takk til Kristelig Folkeparti som snudde først.