En nedarvet kultur beskrevet godt i Simone de Beauvoirs «Det annet kjønn» om at mannen er subjekt (sentrum) og kvinner er objekt for og sekundært til ham.

I dag 10. mars 2023 hører jeg NRK P1+ spille «Deliliah» fra 1968 av Tom Jones. Nydelig melodi med en horribel tekst, er noe jeg har tenkt på inni meg i mange år men ikke gått videre med. Sangen går slik: «She was my woman. As she deceived me, I went out of my mind. She stood there laughing. I felt the knife in my hand and she laughed no more.»

Forskning viser at de fleste partnerdrap skjer når kvinnen er i ferd med å forlate mannen. I sangen beskrives at hun ikke bare har forlatt ham, men står også med ny mann, og hun ler. Noe mer beskrivelse av å være subject i eget liv kan vanskelig gjøres. Han erkjenner ikke direkte at han drepte henne men bare at latteren hennes opphører. Jeg opplever både teksten og at sangen spilles som veldig aggressivt og skremmende som kvinne. Er vi ikke flere? Verset går videre slik; «Why, why, why, Delilah». Han ber altså sin drepte kvinne fortelle hvorfor dette skjedde. I den tradisjonelle kvinnerolle forventes at kvinnen tar fortsatt ansvar for andre, da menn slipper unna å ta ansvar for egne følelser. Han avslutter med å si: Du får ha meg unnskyldt, men det ble for mye for meg. «Forgive me, Delilah, I just couldn't take anymore», på denne måten sier han at det er normalt for en mann å miste kontroll og drepe når hun er for vanskelig.

Dette hører norske menn og kvinner på en fredag morgen, og jenter og gutter lærer av oss om hva som er rett og galt. Også før Metoo-bevegelsen visste vi kvinner at å oppleve krenkelser, diskriminering og overgrep var del av livet, og samtidig var det ikke aktuelt å si ifra eller forvente endring. For det var bare sånn. Men virkelig, er det mulig at partner-drap fortsatt gladsynges om?

At sangen fortsatt spilles er bare tegn på at ikke nok folk i maktposisjoner forholder seg til det alvorlige faktum at for verdens kvinner er det mest farlige sted deres eget hjem. Under korona-epidemien ble det verre.

Hovedmålet mitt er ikke at denne sangen skal fjernes fra allmenheten. Aller viktigst er at vi alle blir bevisst den kulturen vi omgir oss med. Og da sette reell standard for hva slags adferd vi aksepterer og ikke, da slutter vi kanskje å nynne til partner-drap sanger til en fredags morgen.

Hva mener du? Du kan sende et debattinnlegg til debatt@fvn.no

Innlegget må være minst 1000 tegn, og kunne stå for seg selv.

Les mer her om hvordan du skriver et godt debattinnlegg.