Kristiansand kommune og bykommunen Targu Carbunesti i Romania spleiset på en markedshall i 2018. I dag arbeider det mellom 50 og 60 familier i hallen. De tjener mer på salg av klær enn som tiggere og løsarbeidere i utlandet. Ved det er det i praksis skapt et alternativ til tigging. Dette viser at samarbeid mellom de to landene er en mer bærekraftig løsning enn å utelukkende forby tigging i norske kommuner. Men arbeidet må styrkes slik at flere tiggere har et reelt alternativ.

Organisasjonen Agder Gorj Utvikling (AGU), som den gang het Fra Tiggerkopp Norge, tok initiativet til å koble Kristiansand kommune og bykommunen Targu Carbunesti sammen. Bakgrunnen var tiggere og løsarbeidere som kom til Agder fra Gorj fylke i Romania. Rom som tigget i vår landsdel, levde under uverdige forhold, og mange ønsket derfor å skaffe dem arbeid der de kom fra.

Siden har AGU arbeidet etter denne modellen; å koble kommuner og frivillige organisasjoner sammen for å kunne bedre livsvilkårene til rom i Gorj fylke og her på Agder.

Nylig var representanter fra styre i AGU på besøk i Gorj fylke. Tidligere politisjef Ole Hortemo, forsker Eugene Guribye, lege Åshild Martinussen, og kulturformidler Ivar Skippervold fikk bekreftet suksessen med hallen både av fylkesordføreren, to ordførere og romfolkets fylkesleder. Aktiviteten i markedshallen har bidratt til at kommunen har gått inn for et områdeløft og utvidet med enda en hall for salg av frukt og grønt. Et sted for vask av tøy, toaletter, og muligheten for rom til å konsultere en kommunal sykepleier, alt sponset av en organisasjon fra Sveits, har også kommet på plass.

Styremedlemmene i AGU hadde møter med fylkesordføreren, president Cosmin Mihai Popescu, ordførerne fra byene Targu Carbunesti og Baia de Fier, universitetet i Targu Jiu, representant for politiet, og lederen for romfolkets union. Målet var å restarte samarbeidet og samtalene som ble lagt på is da pandemien kom. Flere mulige samarbeidsprosjekt ble lansert, og AGU inviterte presidenten og de to ordførerne til Agder. De kommer 15. november. Da vil de møte vår egen fylkesordfører, organisasjoner som arbeider for rom her på Agder, og forhåpentligvis også flere ordførere fra våre kommuner.

Under pandemien var det strenge regler for kryssing av grenser i Europa. Nå er situasjonen endret, og mange fra Romania vil prøve lykken også her på Agder. Det er rundt ti millioner rom i Europa.

Rom er et folk uten land, uten felles nedskrevet historie, og uten felles religion. De utvandret fra India for omtrent tusen år siden, og har siden reist rundt under ulike fyrster, konger og regimer. I Romania var de slaver helt frem til 1860. Den gang ble de solgt på markeder. Rom og jøder forsvant i nazistenes utrydningsleirer.

Romfolkets lidelseshistorie er lang. For mange fortsetter den. Fremdeles er de lavest på rang-stigen, men det finnes lyspunkter. Besøket i Gorj gjør det klart at tiggeaktiviteten i Agder ikke er knyttet til noen omfattende kriminell virksomhet, og at inntektene har en viktig funksjon i romlandsbyene. Samtidig er det viktig med et bredt samarbeid på tvers av landene for å skape gode alternativer til tiggingen.

I Gorj fylke har rom klart å organisere seg, flere ønsker å fullføre sin skolegang, og kriminaliteten har blitt lavere. Her på Agder er det mange organisasjoner og frivillige enkeltpersoner som arbeider for rom med ulike hjelpetiltak. At AGU, som en frivillig organisasjon, vil fortsette å invitere organisasjoner, kommuner og fylke til samarbeid, er et steg i riktig retning.

Presidenten i Gorj fylke, Cosmin Mihai Popescu, sammen med sin tolk, Åshild Martinussen og Ivar Skippervold etter møte i universitetsbyen Targu Jiu. Ordfører Dumitru Turbaceanu fra Baia de Fier til høyre i bilde. Foto: Privat

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.