Er du under 18 år og veier 50 kilo bør du ikke ha i deg mer enn 70 mg koffein (10kg vekt = 14mg koffein) ifølge FHI (Folkehelseinstituttet). Du får koffein naturlig i mange matprodukter vi spiser. Det vil si at selv om du drikker akkurat så mye koffein du kan ha i form av energidrikk, kan du allikevel komme opp i et overskudd.

Som tidligere nevnt skal man ikke ha i seg mer en 14mg koffein per 10kg vekt. Du tenker kanskje at en liten overdose med koffein ikke er så farlig, men med selv små overdoser kan dette være farlig over tid. Noen av disse negative helseeffektene er mangel på søvn, angst og adferdsendringer. Det er derfor viktig å kontrollere inntaket av koffein, spesielt hos barn og unge, melder FHI.

Ifølge Helsenorge får over halvparten av barn og unge i seg for mye sukker. Dette kan knyttes opp mot godteri, brus og energidrikker. I en energidrikk med sukker, på 2,5 dl, er det totalt 27,5 gram sukker. Helsenorge mener at man ikke skal ha mer enn 50-55 gram tilsatt sukker (damer) og 60-70 gram tilsatt sukker (menn) i løpet av en dag. Disse tallene går ut ifra et daglig behov på 2000 kalorier. Helsenorge oppfordrer til maksimalt 10 prosent av ditt daglige kaloribehov skal komme fra tilsatt sukker.

Ifølge Forskning.no har salget av energidrikker skutt i været. Når vi sammenligner april 2020 med april 2021, viser dette en økning på 60 % i salget av energidrikk. Halvparten av unge mellom 10 og 18 år drikker energidrikk, og dette skremmer tannlegene. De siste 15 årene har det vært store økninger i syreskader, og dette skyldes primært sure drikker. Ifølge Tanntunet.no er ising i tennene, nedslitt emalje der tannbeinet ligger ubeskyttet og gulere tenner konsekvenser du kan få av syreskadene.

Energidrikk er altså farligere enn du tror. Ikke bare er koffeinet farlig for barn og unge, men sukkeret er en utfordring som kan gi helseproblemer. Derfor bør du passe på inntaket av energidrikk.