Som barn vet man ofte ikke konsekvenser av hva man gjør mot andre, å bli rammet av mobbing har vist seg å kunne gi store utfordringer resten av livet. Dårlig selvtillit, selvmordstanker, frykt, angst med mer, er noen av tingene som blir en byrd.

Vi har sett en økning i skolevegring de siste årene, der mobbing også har vært en innvirkning. Jeg tenker det er selvsagt at et barn vegrer seg for å gå på skolen om hun/han blir mobbet fysisk eller psykisk, står alene i friminuttene eller ikke føler seg sett. Foreldre og lærere bør slå hardt ned på mobbete oppførsel. Hvis barna virkelig kan forså hva mobbing kan føre til, gjennom å lytte til mennesker som har vært utsatt for dette, så tenker jeg det kan bli mer virkelig for dem.

Selv opplevde jeg en periode å bli mobbet på barneskolen, åpenhet til foreldre og elever klarte å redde meg fra å ta for tunge tanker med meg videre i voksen alder. Men jeg husker enda følelsen av å kjenne seg utenfor og frustrasjonen i kroppen når jeg ble mobbet.

Når vi skal ha en nulltoleranse mot mobbing, men ser en økning, stiller jeg meg spørsmålet hva vi ikke ser eller hva vi ikke klarer å få fikset. Det er nok i bunn og grunn flere ting som spiller inn, blant annet skjer det mye på sosiale medier som det ikke gjorde før.

Mine forslag:

La oss skape dialog, trygghet om å kunne fortelle om saker. Fortell barn og ungdom om kontaktpersoner de kan prate med og ha fortrolighet til. Det kan være helsesøster, lærer, foreldre eller venner.

Ha foredrag av mennesker som tidligere har vært utsatt for mobbing. Der de kan forklare elever hvor mye det faktisk påvirker andre å oppleve mobbing.

Forklar til elever om forskjellige type mobbing, ikke alt skjer som før i tiden med ordbruk eller vold direkte i friminutter eller på vei til skolen. Mye skjer nå på sosiale medier.

Foreldre bør så ofte de kan oppfordre til å ta kontakt om noen står alene, vær en venn og ikke skriv og si ufine ting. Ser en noen blir mobbet, gi beskjed.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.