Omtrent alle forskere er enige om at klimaendringer er menneskeskapte, men hvorfor? En menneskeskapt faktor som er en klimadreper, er klimagassutslippet.

Vi vet at klimaet på jorda har endret seg de siste hundreårene. Dette vet vi på grunn av regelmessige målinger som nedbør mengde, temperatur og is mengde. Noen av disse endringene er naturlige endringer, mens andre er menneskeskapte. Om vi ser på statistikk over de siste 60 årene, ser vi tydelig at CO₂-utslippene har økt dristig.

Ifølge FNs klimapanel forteller at en gjennomsnittlig nordmann, slipper ut 7,6 tonn CO₂ hvert år. CO₂ er jo en naturlig gass, så det er jo bare bra at vi slipper ut mer? Nei, CO₂ gjør nemlig drivhuseffekten sterkere. Konsekvensene av dette er at mindre varme slipper ut av atmosfæren, kloden blir varmere, isen smelter og dyr mister hjemmene sine.

Utslipp av klimagasser er noe vi mennesker produserer altfor mye av. CO₂ er den mest kjente og største, men det finnes flere gasstyper som også er en «klimadreper». Blant disse er metanutslipp.

Metan er en drivhusgass som hovedsakelig er menneskeskapt. Omtrent 60 prosent av all metanet som befinner seg i atmosfæren er menneskeskapt. Metan er omtrent 28 ganger så klimapåvirkende som CO₂.

Dersom vi ikke kutter ned eller endrer på dette, vil det få katastrofale konsekvenser for de neste generasjonene.

Metanutslippet har allerede forsaket temperaturen på jorda til å øke med 0,5 grader. Det meste av metanutslippet kommer fra jordbruk, olje og gass. Norge har heldigvis redusert utslippene med omtrent 25 prosent på 29 år, men vi sitter fortsatt igjen med en del arbeid.

En annen faktor som både er dårlig for klima og dyr er avskoging. Avskoging blir bare mer og mer normalt. Vi utvikler oss, bygger veier og hus. Trær er en viktig ressurs for både å bygge hus og ikke minst til nedbryting av CO₂.

Ifølge FNs klimapanel, besto jorda opprinnelig av 9,5 prosent regnskog, men i dag regner vi med at det er rundt 6,5 prosent igjen. Dersom regnskogen forsvinner, kan vi forvente katastrofale konsekvenser både for oss og resten av livet på jorda. Skogene lagrer og binder CO₂ fra atmosfæren, som har en stor betydning angående å bremse den globale oppvarmingen. Mellom 50 og 80 prosent av alle jordas dyre- og plantearter lever i regnskogen. Dersom den forsvinner fører det til døden av mange arter.

Klimaendringene har bare begynt. Med årene som kommer vil vi merke mer flom, ekstremvær og skred. CO₂-utslipp, metanutslipp og avskoging er de tre største menneskeskapte faktorene til klimaendringene.

Dersom vi ikke kutter ned eller endrer på dette, vil det få katastrofale konsekvenser for de neste generasjonene. Er det virkelig sånn vi vil at vi skal etterlate jorda til de neste som skal overta? Forandring er nødt til å skje. Alle kan bidra til forandring, dersom det er å resirkulere, ta kollektivtransport eller å sykle i stedet for bil.

Hver og en av oss må bidra for at vi skal lykkes.