KrF kommer ikke til å be folk få flere barn av samfunnsøkonomiske grunner eller for å opprettholde velferdsstatens bæreevne. Barn har en verdi i seg selv. Men vi vil skape rammer som gjør at folk velger å få akkurat så mange barn de selv ønsker. Og skal man gjøre noe med fødselsraten, mener vi fleksibilitet og valgfrihet for familiene er løsningen.

Samtidig som fødselstallene går ned ser vi at gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende går opp. Det kan for mange henge sammen med at de ønsker å fullføre studier og etablere seg i arbeidslivet før barna kommer. Det viser at vi må ha en bredde av støtteordninger som også treffer de som ønsker å få barn tidligere.

Familier er i ulike livssituasjoner, og folk blir foreldre på forskjellig tidspunkt i livet. KrF mener at engangsstønaden som du får hvis du får barn uten å opptjent rett på foreldrepenger, må økes fra dagens 90.000 kr til 220.000 kr (2G). Den bør også legges om sånn at du får utbetalinger månedlig, og ikke som en engangssum som i dag. Dette vil gjøre økonomien enklere for de som ønsker å få barn, men som ikke har opptjente rettigheter. Da KrF var i regjering økte vi støtten fra rett over 30.000 kr til ca 90.000 kr og vi utvidet også studenters rett til foreldrestipend i overgangen mellom studier og jobb.

Med dyrtid og tidsklemme er det ikke rart om flere lurer på om de egentlig har råd til å få de barna de ønsker. Derfor er det enda viktigere at vi støtter familiene. Derfor har KrF prioritert å øke barnetrygden for de yngste barna. Et målrettet tiltak som styrker økonomien til barnefamiliene. I dag får en småbarnsfamilie 8200 kr mer i året for hvert barn under 6 år. For de over 6 år innførte vi et fritidskort som skulle sikre at alle barn hadde råd til å delta. Det har dessverre dagens regjering fjernet. Det er helt tydelig at Arbeiderpartiet og Senterpartiet mangler ambisjoner for familiene når de ikke engang prisjusterte barnetrygden i sitt forslag til statsbudsjett. KrF vil fortsette å øke barnetrygden og gjeninnføre fritidskortet.

Folk ønsker å ha tid med de barna de får. Familiene ønsker mer fleksibilitet og mulighet til å organisere hverdagen sin slik de ønsker. Dagens tredeling av permisjonen er for rigid og fratar foreldrene mulighet til å bestemme selv. En fersk rapport fra NAV viser at konsekvensen er at nesten 50 prosent av kvinnene tar ut ulønnet permisjon. Familiene mister inntekt, og kvinnene mister rett på for eksempel sykepenger. Den rigide tredelingen handler mer om likestilling og arbeidslinjen, enn å ta familienes utfordringer på alvor. Det er en umoderne tilnærming til dagens familier som kommer i alle størrelser og fasonger.

Da KrF var i regjering var familiene et satsingsområde, mens med en familieminister fra Senterpartiet har familiepolitikken blitt en salderingspost. Å investere i familiene vil uansett aldri være forgjeves, men tvert imot være den beste investeringen vi kan gjøre. En god barndom varer tross alt livet ut.