Det er i disse dager 50 år siden dette hendte. Min bror kom hjem fra jobben på Samsen, Agder Samslakteri i Kristiansand. Han fortalte meg følgende:

I dag hadde en av sjefene kommet til ham som tillitsmann og bedt om råd. Om han hadde et godt forslag til hva bedriften skulle gjøre med de 17 kiloene med pinnekjøtt som den ved en feilforsendelse hadde mottatt fra Vestlandet? Dette var jo en vestlandsgreie som ingen her ville ha, ikke folk på Samsen, ikke forretninger, ikke publikum. Men det var jo mat, så han kunne ikke godt bare kaste det heller?

Min bror ble svar skyldig. Sauekjøtt var han godt vant med. Han var jo selv sauebonde. Men pinnekjøtt? Nei takk! Trolig ble hans råd at de bare kunne returnere «alle søtten» til Vestlandet over jul, med pinner og det hele!

I alle fall viser denne historien at julematskikkene her sør har forandret seg. Nå kommer vel trailerlass på trailerlass med pinnekjøtt nettopp fra landsdelen i vest.

Da jeg var ung gutt, trodde jeg at alle i hele verden spiste hvit fisk, nærmere bestemt juletorsk med persillesmør til jul – det er jo så meget, meget bedre...