Etter innføringen av energiloven i 1991 har den norske kraftbransjen steg for steg tilpasset seg EUs energipolitikk. En politikk som er bygget på markedsliberalistiske prinsipper, og politisk styring og kontroll blir mer og mer fraværende. Denne politikken er i ferd med å ødelegge fordelene vi har hatt med forutsigbar og billig strøm til både husholdninger og næringsliv/industri.

NVE har kommet med en rapport som viser at det er stor fare for at Norge frem mot 2030 vil måtte importere tyske og britiske priser på strøm. Priser som har ligget langt over det norske prisnivået.

Den grunnleggende årsaken er Norges stadige ønske om å tilpasse seg mer til EUs energimarked. Norge har akseptert EUs 3 energipakker, og nå står pakke 4 for tur. Sist var det om Norge skulle tilslutte seg Acer, noe Norge gjorde. Acer er et kontrollorgan som skal sikre at energimarkedet fungerer etter de regler som gjelder.

Sjefen for NVE mener det er en stor fare for at næringsliv/industri i Sør-Norge vil miste sin store konkurransefordel om prisene fremover blir høye. For det vil være en stor fare for at Norge frem mot 2030 vil måtte importere tyske og britiske priser. En slik prisutvikling vil være tragisk for industriutviklingen i Norge og for annet næringsliv. I tillegg kommer de enorme kostnadene norske husstander vil bli belastet med. Fra NVE uttales det at en sterkere tilknytning til EUs energimarked vil bety samkjøring av prisnivå med resten av Europa og Storbritannia. Hva vil denne utviklingen bety for satsningen på ny grønn industri? Og hvordan vil en slik prisutvikling påvirke fremtiden for eksempel batterifabrikken i Arendal? En slik utvikling vil være en stor fare for utflagging og nedlegging av arbeidsplasser. Nedlegging av arbeidsplasser vil påvirke negativt i forhold til folks velferd.

Det pekes på at næringsliv/industri går så det suser i Norge for tiden. I tillegg har regjeringen innført strømstøttepakker som er veldig bra. Men strømstøttepakkene vil ikke forbli til evig tid. Hva blir hverdagen etter strømstøtteordningene om det ikke tas skikkelig tak i det som er kjerneproblemet? For kjerneproblemet er tilpasningen til et energimarked som i utgangspunktet har mye høyere strømpriser enn det vi har hatt i Norge.

Kjerneproblemet er tilpasningen til et energimarked som i utgangspunktet har mye høyere strømpriser enn det vi har hatt i Norge.

Europa og Storbritannia vil i mange år slite med mangel på energi. De største årsakene er en feilslått miljø- og klimapolitikk hvor EU har avviklet atomkraftverk, kullkraftverk og annen fossil energi uten å ha på plass alternative energiformer. I tillegg har EU kommet i en skvis ved at Russland struper gassen til Europa. Denne utviklingen skaper mangel på energi som igjen utvikler en enorm prisstigning. Er et land tett tilknyttet et slikt marked, vil dette prisnivået smittes over i hele energimarkedet. Derfor får Norge importert EUs og Storbritannias prisnivå på strøm.

Regjeringen har satt ned en energikommisjon som skal vurdere hvilke tiltak som bør innføres. Tiden er knapp, men de signaler som er kommet fra regjeringen lover ikke bra. Regjeringen med støtte fra Høyre, Venstre og MDG unnviker hele tiden med påstander om at denne strømkrisen er pga. Russlands krigføring i Ukraina og at Russland har kuttet ned på gasstilførselen til EU. Det er til og med kommet påstander fra høyeste hold i de politiske miljøer om at de som vil ha politisk kontroll og styring av krafta, vil kutte kablene til Europa, noe som er fullstendig feil. Det kan synes som at regjering, Høyre, Venstre og MDG for enhver pris vil unnvike enhver form for diskusjon om tilknytningen til EUs energimarked.

Dersom Norge skal ta et skikkelig tak for å få politisk styring og kontroll, så må det først gjøres noe med tilknytningen til EUs energimarked. Norske politikere må verne om vårt arvesølv slik at norske husholdninger og norsk næringsliv/industri får forutsigbare og rimelige priser fremover. Strøm skal ikke behandles som en hvilken som helst vare. Den tilhører den norske befolkning.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.