Min drøm har alltid vært å studere kunst, og bli kunstner. Å være kreativ og gjøre mine ideer virkelige. Men på grunn av framveksten av AI, lurer jeg på om et kunststudium vil være verdt det, eller om det bare vil bli bortkastet.

Jeg er redd for å ikke klare å skaffe meg en stabil jobb. Gjennomsnittsinntekten til en kunstner er lav, og mange kunstnere er nødt til å ha flere jobber for å forsørge seg selv. Den tanken skremmer meg.

På grunn av framveksten av AI, lurer jeg på om et kunststudie vil være verdt det.

Alle kan være kunstnere, utdannet eller ei. Til og med en datamaskin. AI-teknologien blir stadig mer utviklet, med et mål om å lage et datasystem nærmest mulig menneskelig intelligens. Hvis AI tar over, vil det være noen jobber igjen til oss?

Begrepet «kunst» er vanskelig å definere. For meg er kunst noe personlig. Et verk som skaperen har lagt mye tid, bevissthet og følelser i. Noe menneskeskapt. Kreativitet er sentralt i kunsten.

Et bilde generert av AI-verktøyet Dall-E. Foto: Open-AI

AI-datasystemet derimot, trenger kun et bilde eller en temasetning for å skape et verk. AI-kunst virker rett og slett flat og smakløs sammenlignet med menneskeskapt kunst. Kunstig intelligens er dermed ikke i stand til å løse problemer slik mennesker gjør, fordi den mangler det personlige preget.

Det vil være umulig å unngå AI i framtida. I stedet for å frykte datasystemet, kan vi bruke det som et hjelpemiddel for å forbedre menneskers kreative prosess. Jeg holder fast i håpet om at AI vil forbli som et verktøy for kunstnere, og ikke en kilde for frykt og usikkerhet.