Kulturstrategien ble utarbeidet i en spesiell tid. Kun få uker etter arbeidet startet, kom pandemien og snudde opp ned på hverdagen vår. For kunst- og kulturlivet ble pandemien et brutalt møte med krav om stengte scener og avstand mellom publikummere. Perioden med fravær av kulturaktivitet ga oss viktige perspektiver på hvorfor kunst- og kulturlivet står så sentralt i vår hverdag. Derfor skal «Kultur i alt vi gjør» følges opp og være drivkraften i utviklingen av Kristiansand.

Kulturstrategien er skrevet på bakgrunn av 21 innspillmøter, hvor 250 kunstnere og kulturarbeidere har medvirket over en periode på halvannet år. Det har kommet innspill fordelt over hele kunstfeltet, på mindre konkrete tiltak og større strukturelle utfordringer. Flest innspill har det kommet på viktigheten av å bevare og utvikle Odderøya som kunst og kulturarena, behov for synliggjøring og markedsføring, publikumsutvikling og behovet for arbeids- og produksjonslokaler spesielt innen scenekunst og film.

Kulturdirektør Camilla Jarlsby. Foto: Kjartan Bjelland

I arbeidet med utviklingen av det profesjonelle kunst- og kulturlivet i Kristiansand de neste syv årene er det strategiene Kvaliteter, Mangfold og Bærekraft som skal styrke satsingsområdene Kompetent, Smartere sammen, Internasjonalt orientert og Synlighet, identitet og stolthet.

Kulturdirektøren og hennes stab skal arbeide for at kultur omfavner alle kommunalområdene i Kristiansand. Kultur spillere en viktig rolle i utviklingen av byen og hvordan innbyggerne har det. Den nylig publiserte EU-rapporten «Culture and Democracy – The Evidence», viser at kulturelle aktiviteter bidrar til å skape tillit, toleranse og solidaritet blant innbyggerne, og øker demokratiske holdninger på tvers av sosioøkonomiske bakgrunner. Deltakelse i kulturelle aktiviteter øker sannsynligheten for å delta aktivt i samfunnet, for å stemme i valg og øker følelsen av tilhørighet til felleskapet.

Kristiansand kommune ønsker å sikre at kunsten når ut til alle, også de som selv ikke oppsøker kunst- og kulturaktiviteter. Dette skjer blant annet gjennom Den kulturelle skolesekken, KulturRullator og kunst i offentlig rom. Kommunen produserer, forvalter og formidler kunst i offentlig rom. Dette er et arbeid vi mener er viktig både med tanke på å ivareta vår historie og identitet, men også for å bidra til en attraktiv by- og stedsutvikling som skaper nye felles referanser.

Aktiviteten i nærmiljøene må styrkes og det må tilrettelegges for kunst- og kultur ved nybygg og utvikling av uteområder.

Kristiansand er en by med dyktige profesjonelle kunstnere og kulturarbeidere. Disse står bak et mangfoldig festivaltilbud og nylig har det også blitt laget to spillefilmer i Kristiansand. Våre store kulturinstitusjoner er i utvikling og på Odderøya vil synergiene mellom Kilden teater og konserthus, kommunens kulturskole Knuden, Kunstsilo og nytt formidlingsbygg for Vest-Agdermuseet, bidrar til å utvikle landsdelen og skape nasjonal og internasjonal oppmerksomhet.

I kombinasjon med det frie kulturfeltet på Odderøya er det ingen grense for potensiale for fremtidig utvikling av kulturlivet. Kulturhuset Kraftverk inkluderer byens nye studenthus, styrker kulturaksen og vil være med å utløse skaperkraften i Kristiansand både fysisk og digitalt.

Like viktig som Odderøya og kulturaksen er aktiviteten i bydelene. For at kultur i alt vi gjør skal bli gjeldende er det viktig med kunst- og kulturaktiviteter der folk bor. Aktiviteten i nærmiljøene må styrkes og det må tilrettelegges for kunst- og kultur ved nybygg og utvikling av uteområder.

På bakgrunn av den vedtatte kulturstrategien skal det nå utarbeides en handlingsplan – i første omgang for perioden 2024-2027. Handlingsplanen skal opp til politisk behandling til våren og vil inneholde konkrete tiltak som bygger på strategiene og satsingsområdene fra «Kultur i alt vi gjør». I prosessen med dette arbeidet inviterer vi igjen til medvirkning fra kulturfeltet i kommunen.