Dette og mye annet har forkjemperne for Kunstsilo hevdet.

Fra ideen kom da Arvid Grundekjøn og Nicolai Tangen spaserte rundt i Kristiansands gater i 2015, så har budsjettene til Kunstsilo stadig økt i kostnader og besøkstallene har blitt kraftig redusert. Det siste besøkstallene som nå ligger inne i budsjettet er vel på 150.000 årlige besøkende.

Men hva om Kunstsiloen ikke treffer på budsjettene? Hva om Kunstsiloen kun har 15.000 årlige besøk? Eller 30.000? Hva da?

Ønsker Høyre, Ap og mange andre å fortsette med driftstilskudd til en død hest? Hvor mange år er det tenkt at Kristiansand kommune skal gi driftstilskudd dersom Kunstsilo ikke får de besøkende de budsjetterer med? 1 år? 2 år? 5 år? For evigheten?

Dersom det kun kommer for eksempel 30.000 årlig besøkende, bør vi ikke da sette fingrene i jorden å innse at dette ikke var en suksess og faktisk en flopp? Da må vi kanskje tørre å nullstille oss og spørre oss selv om siloen faktisk kan brukes til andre formål, som vil sikre mer besøk til byen, og helt annen pengebruk?

Vi i PP er rimelig sikre på at budsjettene bak Kunstsiloen ikke oppnås. Vi kan selvsagt ta feil, men vi tror ikke Kristiansand kan sammenlignes med Bilbao, for å nevne noe. Vi tror ikke vi er i nærheten av å nå de 270.000 menneskene som de første budsjettene viste for tredje driftsår. Vi tror heller ikke på 150.000.

For man trenger ikke å gå tilbake lenger enn til Arendalsuken i 2018. Da var Nicolai Tangen der for å imponere politikerne om hvor fantastisk kunstsiloen ville bli for Kristiansand. I nesten 6 uker var utstillingen oppe. Fvn hadde en rekke artikler om utstillingene og viste frem en rekke foto av ulike vaser, malerier og vinkeljern, for å nevne noe. Gratis inngang, samt tilbud om gratis buss i shuttle(!)-trafikk fra Arendal sentrum og fra Kristiansand ble også gitt, men selv etter dette og en aggressiv markedsføring så var det enkelte dager etter hva vi i PP vet ned mot null besøkende.

Bør vi allerede nå begynne å tenke alternativ bruk til kornsiloen? Bør vi som politikere allerede nå utfordre og foreslå en plan B?

Vi i PP liker ikke å kaste gode penger etter dårlige eller mate døde hester i flere år. PP heier på prosjekter som setter Kristiansand på kartet, men da må prosjektene forankres mer gjennom entusiasme blant folk flest.

Kunstsiloen så vi lenge før spaden ble satt i jorden at de fleste var imot. I mars 2019 lagde Fvn en sak med overskriften «Motstanden øker mot kunstsilo». Tidligere ordfører Harald Furre fra Høyre uttalte i samme sak følgende: «Det er en utfordring at ikke flertallet støtter dette prosjektet, men det er en viktig rolle for politikere å tørre å ta beslutninger som vi mener er riktige på lengre sikt selv om de ikke er populære på kort sikt.»

Vi i PP ser ikke at Kunstsilo har blitt mer populært med tiden, men vi kan ta feil. Prosjekter som ikke bidrar til økt attraktivitet eller har en viss form for realisme bak seg, ja de bør avskrives så fort som mulig.

Vi tror at Kunstsilo fort kan havne i en posisjon hvor de budsjetterte besøkstallene uteblir, og det bør derfor tenkes alternativt. For det kan vel neppe skade at vi allerede nå begynner å tenke og også se for seg noe annet enn Kunstsilo?

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.