Oppslutningen om disse har vært varierende, men de har vært nr. 1 og 2. De har også hver for seg vært største parti i en eller annen konstellasjon.

Politikken deres har opprinnelig vært svært ulik, men etter hvert har det oppstått tilnærminger og i sær på ett felt, nemlig EU/EØS. Denne enigheten har ført til at landet har blitt rikelig forsynt med EU-direktiver i tusentall. Et stort antall av disse direktivene har passert gjennom statsapparatet uten særlig oppmerksomhet. Først når virkningen slår inn, våkner menigmann, men for seint. Man resignerer, men ved påfølgende valg får Ap og Høyre flest stemmer igjen.

Kraftsituasjonen har rystet landet og især i sør. Dette har rammet oss alle og har trolig skjerpet den politiske interesse. Regjeringen får strykkarakter og med god grunn. Det bemerkelsesverdige er at i politiske meningsmålinger er det Høyre som profiterer på situasjonen. Det tyder på kollektivt hukommelsestap, det er ikke mer enn en drøyt halvår siden den blå regjeringen fikk avløsning. Høyre og Ap var begge pådrivere for å få gjennom tilslutningen til ACER og til EUs 3. energimarkedspakke. Dette innebærer at Stortinget ga fra seg Norges reguleringsmulighet i kraftproduksjon og omsetning. Dette er selvsagt årsaken til den tilsynelatende manglende handlekraft fra regjeringen i denne saken. Uansett hva Støre sier, så butter det imot i forhold til EU. Da hjelper det heller ikke å skylde på Putin.

Når vi i disse dager på Sørlandet bokstavelig talt oversvømmes av vann, gir det ingen mening at kraftprisen stiger igjen. Stortinget er sjakk matt. Et lite lyspunkt i desembermørket er at siste meningsmåling om tilslutning til EU/EØS viser større motstand i befolkningen både mot EU og EØS.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.