Når den du stolte på, ikke løfter en finger, bare «følger med» og «følger ekstra godt med»? Når næringsminister Vestre sier at konkurser, de må vi regne med? Du vet, det samme mennesket som selv har høstet av de ordningene han nå ikke har råd til – 78 millioner fra Innovasjon Norge, Enova og kommunen sa han ikke nei takk til i november 2021.

Etter dette tok han ut det utbyttet de ikke unner andre. Denne arrogansen er uten sidestykke og kommer fra samme mann hvis firma ga 300.000 i støtte til yrkesdemonstrantene i Extinction Rebellion.

Det har aldri vært tydeligere at det som har verdi, er å spise kirsebær med de store. Det har aldri vært tydeligere at den verdien du som velger hadde, var kun i form av din stemme – bruk og kast (i eget land) er illustrert på en måte vi aldri før har sett. Og selv for meg, som var dypt skeptisk til Støre men hadde ett visst håp om at Vedum skulle ha ryggrad med litt substans, og mene bittelitt av det han sa, er det de to har klart sammen den største raseringen vårt samfunn har stått i.

Det er beleilig å skylde på Putin. Men det er ikke Putin som er skyld i at Tyskland har lagt ned store deler av egen kraftforsyning i det vanvittige «grønne skiftes» navn – og baserer seg på norsk importkraft. Den smellen så man komme lenge før krigen i Ukraina – og det skyldes ene og alene at vi har åpnet for ukritisk eksport av en ettertraktet men begrenset vare.

Nå bygger de kraftkrevende batterifabrikker i høyt tempo, rett ved inntaksstedet for norske kabler.

Det er ikke Putin alene som er skyld i skyhøye drivstoffpriser – selv om han er skyld i noe. Det er ikke Putin som er skyld i at renter nå skyves oppover- og at matvarepriser skyves etter – i et håpløst forsøk på begrense inflasjon og prisstigning. Det er ren logikk at kostnader og forbruk går opp når både drivstoff og strøm, som vi jo er svært avhengig av, blir utsatt for en prisstigning som grenser mot det (glade?) vanvidd.

Det er ikke Putins feil at din arbeidsplass går konkurs, etter at fortvilte eiere har å møtt veggen i form av mangedoblet strømregning eller økte fraktkostnader (selv om noe av det siste delvis kan lastes ham). Når mennesker sliter økonomisk, er det ren logikk at man reduserer forbruk.

Redusert forbruk betyr mindre handel. Mindre handel og mindre tjenester utført, betyr mindre inntekter, både for bedrifter som betjener tunge utgifter, og for kommuner som får skatteinntekter. Enda mindre blir det når du blir uten jobb, og må klare deg på dagpenger fra NAV. Eksperter peker nå på at å skyve renten opp er forferdelig gammeldags, og helt uvirksomt, gitt den helt usedvanlige årsaken til den inflasjonen vi nå ser. Det vil ikke ha noen innvirkning på at vi må ha strøm. Og jo flere elbiler vi får i forsøket på å spare drivstoffutgifter, jo mer strøm må vi ha. Dette skyldes ikke jappetiden fra 80-tallet, dette skyldes dette skyldes klimareligiøse fra siste to tiår.

Så kommer de nye skattereglene som driver store bedrifter (og skatteinntekter for kommunene) ut av landet, eller i knestående. Vi har den siste tiden sett eksempler på begge. Det begynner å bli så mange av dem, at vi må bruke begge hender og føtter for å telle. Det vil ikke ende der. Skjønt, med de matematikkunnskapene regjeringens finansminister synes å inneha, spørs det om han henger med, selv før de har kommet opp i tresifret.

Putin har sine feil. Mannen har angrepet sine naboer. Men det betyr ikke at våre ledere kan legge ansvaret for sin egen komplette udugelighet over på ham.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.