For at innbyggerne i en by skal ha tillit til politikerne, må de bli presentert for realistiske mål. Hvis ikke skapes det motstand, mistillit og uvilje til å delta i et skifte. Motivasjon og samarbeid faller når målene er så fjerne. Demokratisk er det viktig at målene er realistiske, slik at vi kan oppnå noe i fellesskap – ja, feire når vi når våre mål!

I et intervju med Fædrelandsvennen sa jeg at klimamålet bør være på 30 prosent i Kristiansand (og justeres etter måloppnåelse), ikke fordi vi skal ha lave ambisjoner for kommunen vår, men fordi målet vi har på 80 prosent oppleves utopisk. Det gjør at vi mister motivasjonen underveis. Politisk korrekt hadde jeg svart at Parisavtalens og klimalovens mål på 55 prosdent reduksjon av klimagassutslippet på nasjonalt nivå også bør være Kristiansands mål, men hvor står vi, hvordan ligger Kristiansand an nå?

Fra Miljødirektoratets utslippsstatistikk er dagens status at Kristiansand har oppnådd ca. 5,7 prosent reduksjon av klimagassutslippet, ifølge miljøvernavdelingen i Kristiansand kommune, som oppgir tallet fra 2021. Det er med utgangspunkt i referanseåret 2015, og nå er det syv år igjen til 2030, hvor altså 80 prosent skal være oppnådd..!

Det grønne skiftet krever mye av oss som politikere, kommuneadministrasjon, næringsliv og innbyggere. Kristiansand kommune gjennomfører gode tiltak og næringslivet tar stadig i bruk ny teknologi som gir resultat. Kristiansand KrF ønsker å sette mål som skaper vilje og evne til å endre, til å ta i et tak sammen, slik at vi får til klimaendringer – i fellesskap! Vi trenger mer bevisstgjøring og mer kommunikasjon. Hva med for eksempel et klimabarometer som til enhver tid viser hvordan vi ligger an? Jeg tror at vi sammen skal klare dette skiftet, det grønne skiftet, men det krever at vi har realistiske mål og gode tiltak.

Målet er jo å skape endring. I fellesskap.