Sykdom og død gjorde at hun ikke fikk den gode pensjonisttilværelsen i oppgradert leilighet som hun hadde sett frem til. Min kone og jeg var midt i byggeprosessen, med byggelån og økt gjeldsbelastning, og med mors sykdom og død ble det en vanskelig tid. Og som for alle andre i lignende situasjon, kom begravelsesutgiftene som en ekstra utfordring. Men da det så dukket opp innbetalingskrav om arveavgift, kom dette som et sjokk, til stor forbitrelse. Hvorfor skulle staten sko seg på arveoppgjøret, og sende oppkrav på arveavgift til mennesker i sorg? Det føltes direkte uanstendig.

I Fædrelandsvennen 4. oktober gir juristen Trond M. Høyrem informasjon om arveavgiften, og flere argumenter for denne. Han kaller selv denne praksisen for konfiskering, og mener at jo flere ledd det er mellom arvelater og arving, jo større villighet til aksept: «Arveavgiftens størrelse bør derfor kunne øke proporsjonalt med antall generasjoner. (…) Eksempelvis kan arv etter foreldre være avgiftsfri, mens den delen av formuen som stammer fra oldeforeldre avgiftsbelegges med 100 prosent. I tillegg kan selvsagt både bunnfradrag og progressive satser benyttes. (…) I og med graderingen skjer et suksessivt beslag i midlene. (…) Til gjengjeld vil suksessive avgifts-oppgjør kunne medføre at all arv tilføres det offentlige over tid.»

For meg er det ubegripelig at oppegående mennesker kan synes slikt er greit. Det er totalt uanstendig. Der er ingen annen grunn til at staten skal stikke hånda bort i et arveoppgjør mellom privatpersoner, enn at man tar penger der hvor man kan konstruere et påskudd. Slik jeg ser det, grenser dette til rent tyveri. Staten tjener ellers penger på enkeltmenneskers kreativitet og virketrang, på arbeid og nyetableringer. Arver man en bolig, vil den nye generasjonen oppgradere, i dag selvfølgelig med ekstra fokus på miljø og energisparing. Arver man større midler, vil disse også bli brukt i samfunnsbyggende virksomheter. Men arveavgiften gir disse positive kreftene et skudd for baugen. Det eneste gode med fokus på arveavgiften, er at folk som opplever denne urimeligheten, innser at de er på linje med den politikken Høyre og samarbeidende partier står for.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.