Igjen formidler avisen et ukritisk budskap fra utbyggingsinteressene i Agder, uten at det blir stilt kritiske spørsmål ved påstandene fra næringslivsaktørene eller at andre, for eksempel Naturvernforbundet, blir kontaktet for en kommentar som kan balansere innholdet.

Om statsforvalteren er strengere enn i andre deler av landet, er en synset, udokumentert påstand. Det kan til eksempel være at næringslivet i Agder har hatt ekstra «gode år» under Ytterdahl og at Lund nå bare gjør den jobben Statsforvalteren skal gjøre. Det kan også tenkes at det i andre fylker er kommuner som tar hensyn til naturen slik lovverket pålegger i større grad enn i Agder.

Når vi møter uttalelser fra næringslivet som; ved å kutte noen trær på Sørlandet nå, så kan vi være med å bedre luftkvaliteten i Europa på sikt, eller som vi tidligere har hørt; det blir noen hakk i naturen, så viser det useriøsitet, uten forståelse for det ansvaret også næringslivet må bidra med ikke minst etter Montreal.

Mange kommuner har nå nedfelt krav om naturregnskap i sine arealplaner med mål om nullforbruk av natur. Ingen i Agder så vidt vi er kjent med, snarere det motsatte, at landsdelen utpeker seg som en av de dårlige i landet i følge Sabimas rangering av landets 356 kommuner om deres naturpolitikk. På et vannseminar nylig som Agder fylkeskommune arrangerte, ble det opplyst at det foreligger planer for å forbruke 440 km2 natur i årene framover til hytter, veier, hus, næringsarealer m.m! Tromøya, Agders størst øy, er til sammenlikning 28,6.

Naturvernforbundet reagerer på at det stadig kommer klagerop fra ordførere og næringslivet fordi det ikke ukritisk kan forbrukes arealer som ønskes. Næringslivet og ordførere må innse at Statsforvalteren gir råd de bør tilpasse seg fordi verden og med det også vårt land er oppe i en akselererende naturkrise og med det tap av artsmangfold.

Både tap og forringelse av natur er hovedgrunnen.

I vårt arbeid som part / aktør ved arealbruk ser vi fra politisk- og næringslivshold at natur er en ren innsatsfaktor for økonomisk utvikling med fravær av vurderinger om forvalteransvar i et evighetsperspektiv av en ikke-fornybar ressurs. Når politikerne legger føringer for gode framtidsrettede løsninger med et overbyggende bærekraftsmål, kommer også gode løsninger som kan skjerme natur og kulturlandskap mot helt unødvendig ødeleggelser.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.