Et raskt søk på Finn.no i februar 2023 viser at det er svært lite jobber innenfor samfunnsvitenskapelig felt i Kristiansand. Jeg har selv studert i flere byer og kommet tilbake for å fullføre min masteroppgave. Jeg har alltid visst at Kristiansand og næringslivet her kanskje er mer opptatt profesjonsutdanningene og industrielle fag slik som lærere, ingeniører, IT, revisorer og helsefag. At de muligens anses å være mer relevante og interessante for arbeidsgivere på Sørlandet.

André Seljestad Knudsen

Masterstudent

Når jeg da saumfarer Finn.no etter jobber som kan være relevante for statsvitere, samfunnsplanleggere, byutviklere eller rett og slett andre fagfelt enn mekanikk, elektronikk, IT eller ingeniørfag, så blir jeg ganske skuffet. Enda mer skuffet blir jeg når jeg leser fra tidligere innlegg i Fvn (2022) at 60 prosent av bedriftene ansetter via internt nettverk og 75 prosent av stillingene på Sørlandet ble besatt via private nettverk.

Er det virkelig slik at man «må kjenne noen som kjenner noen» for å være aktuell på Sørlandet? Hvordan skal vi da få nye tilflyttere? Og motivere studenter til å bli værende etter endte studier?

Ved UiA er det svært mange studieretninger man kan velge mellom. Master i juss er på plass, og arbeidet med å få på plass master i psykologi ligger også i førersetet hos UiA. På UiA er det utrolig mange studenter, og UiA er kanskje en av Agders største institusjoner. Hvorfor er det da slik at over halvparten av disse fagområdene er tilsynelatende irrelevante for Kristiansand?

Ingrid Michalsen og Roar Osmundsen i Næringsforeningen i Kristiansandsregionen er bekymret for hvor mange bedrifter som innrømmer å ha benyttet seg av eget nettverk i ansettelsesprosesser. Foto: Kristin Ellefsen

Så hvor presser skoen?

Er det UiA som er for dårlige til å kommunisere ut hva andre studieretninger har kompetanse innenfor? Er det studentene selv som sliter med å faktisk vite hva de har kompetanse innenfor? Er det arbeidslivet som ikke ser hvordan de kan bruke en mer allsidig utdanning enn en utdanning som er «lett forståelig».

Jeg har selv utdanning innenfor by- og stedsutvikling, med både bachelor og snart en master i samfunnsplanlegging ved UiA. Gjennom disse årene har jeg fått høre at siden jeg ikke har utdanning fra NMBU eller NTNU vil jeg være mindre aktuell her på Sørlandet.

Utdanningen på UiA er annerledes enn overnevnte studiesteder, men det er med hensikt fra UiA. For UiA ønsker å tilføre en annen viktig kompetanse innen by- og stedsutvikling, en utdanning som er mindre teknisk og mer prosess- og menneskeorientert. Er det én ting byen vår trenger, så er det nettopp det, innbyggernes interesser og perspektiver ivaretatt i byutviklingen. At Kristiansands arbeidsgivere ikke tar inn over seg den gullgruven de sitter så nær ved å ha UiA, kan jeg ikke forstå.

Med en samfunnsviter vil du som arbeidsgiver kunne få en ansatt med en rekke kvaliteter du vil kunne dra stor nytte av. Kvaliteter som kritisk tenking, Design Thinking, selvstendig og strukturert arbeid, erfaring med research, analyse, bærekraftsmål, evaluering og formidling av kompleks informasjon. Kommunikasjonsegenskaper, tverrfaglig samarbeid, evnen til raskt å sette seg inn i nye verktøy, metoder og tilpasse seg et evig dynamisk marked og evnen til å løse og forstå komplekse relasjoner og problemstillinger.

For meg virker det som næringslivet og arbeidsmarkedet i Kristiansand ikke forstår andre typer utdanninger og retninger enn det som har alltid har vært her. For all del, det er bra med tilskudd til IT, ingeniør- og teknikkfagene. Men, da går Kristiansand glipp av mange tusen potensielle tilflyttere og arbeidskraft. Jeg kjenner utrolig mange unge på min egen alder som sliter med å se at de er velkomne eller at det er et marked for dem her, og da flytter mange. Dette ser jeg på som et enormt tap for regionen.

For meg virker det som næringslivet og arbeidsmarkedet i Kristiansand ikke forstår andre typer utdanninger og retninger enn det som har alltid har vært her.

Mange som blir igjen, opplever gjerne at man blir en kasteball og en «potet» i en litt udefinert rolle når man først får en jobb. Og mange opplever også at de får en jobb med oppgaver som man gjerne er overkvalifisert til.

Denne uka er det karriereuke på UiA, og igjen blir det tydelig for meg at det er de tekniske og økonomiske utdanningene som tar plass. Dere er på ingen måte uvelkomne, tvert imot – dere trenger nok også samfunnsvitere. Men, hvor er mangfoldet av arbeidsgivere?

Så jeg spør Kristiansand som region, er vi ønsket, og er det plass til oss? Vi vil gjerne bli, men for å kunne bli er vi avhengige av at dere ser og etterspør oss og vår kompetanse. Åpne blikket, rekk ut hånda og sørg for å lyse ut stillinger som inviterer også samfunnsvitere inn. For skjer ikke dette, må jeg nok krype til korset og prøve lykken i en annen by.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.