Saken i seg selv er rystende, skriver lederen. Men det er først nå, etter at ofre har stått frem med sin rystende historie og media har grepet omfattende tak i problematikken, at den plutselig er blitt så rystende. Nå ropes etter gode og effektive tiltak som bidrar til at det settes tydelig stopper for det som foregår – og ikke minst straffeforfølgelse.

Ikke uventet rettes fokus på prosedyrer og formell saksbehandling, rutiner ved varsling osv. Ut fra at i Forsvaret gjelder nulltoleranse for hele rekken av handlinger fra seksuell trakassering, mobbing og overgrep som også omfatter direkte voldtekt. Voldtekt er ødeleggende med store følgekonsekvenser som offeret kan komme til å måtte streve med i årevis, ikke minst psykisk. Det vet de fleste. Kanskje det er her ved «det verst tenkelige» at Forsvaret bør begynne å rette sin primære oppmerksomhet i sin påståtte iver etter å komme til rette med «kulturproblemet» i retning av nulltoleranse?

Ordningen med førstegangstjeneste for jenter ble innført for åtte år siden. Den voldsomme opp-snakking av likestillingseffekt ved å få kvinner inn i Forsvaret lot seg vanskelig imøtegå. Unge kvinner bifalt ordningen, og når Forsvaret selv gikk i bresjen for å tilrettelegge for kvinner i uniform, ble det upopulært å ta til motmæle. Kjernen er imidlertid tilretteleggingen. TV-serien på NRK om førstegangstjenesten kan tjene som illustrasjon. Gutter og jenter forlagt i samme kaserne på samme rom, felles fasiliteter, sammen hele døgnet i tjeneste og fritid. Da skapes en kultur som lett kan bli ukultur. Forsvarssjefen foretrekker heller å kalle det kulturproblem. Ja, ja. Er det virkelig oppegående mennesker som innbiller seg at hormonene i ungdommer i 18- til 20-årsalderen som på denne måten må leve sammen, kan legges død og ikke gjøre sine byks både opp og ned og frem og tilbake?

Uansett hvordan man ser på det – gutter er gutter og jenter er jenter. Kanskje er det på tide å ta konsekvensen av dette naturens ubestridelige faktum og la dem ha forskjellig forlegning, bo på forskjellige rom, adskilte bad og ikke minst dusjfasiliteter? Seksuell ordbruk med sleivete bemerkninger og karakteristikker blant gutter i førstegangstjeneste i Forsvaret er ikke noe nytt.

Det må arbeides med holdningen til kvinner og respekt for hverandre, hevder Forsvarssjefen; ingen lett oppgave på bakgrunn av sexkulturen generelt blant ungdom i dagens samfunn.

Det mest rystende er den naivitet som synes å ha dominert blant offiserer, både mannlige og kvinnelige. Kanskje det er her det må begynne? Så kan man parallelt jobbe med prosedyrer og øvrige problemstillinger. Det er for øvrig verd å notere at Israels forsvar (IDF) – det mest effektive i verden, skiller mellom kvinner og menn i forlegning – altså ikke på samme rom. Det har iallfall ikke redusert forsvarsevnen.

Innlegget er forkortet. Red.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.