Jordbruksoppgjøret er over for i år, men klimaendringene tar ikke pause. Nå ser vi tegn til en ny tørkesommer lik den vi hadde i 2018. Dette vil gå hardt utover norske bønder. Samtidig har jordbruket nesten ikke klart å kutte utslippene i sektoren. Denne utviklingen må snus!

Jordbruk står for nesten 9 prosent av norske klimagassutslipp. Bøndene har en egen klimaavtale med regjeringen om å kutte utslippene med 5 mill. tonn innen 2030. Fasiten per 2023 er om lag 0,3 mill. tonn, ifølge nye tall fra SSB. Vi er altså langt unna målet.

Vi tror at norske bønder gjerne vil være med på klimadugnaden. Ingen merker klimaendringene på kroppen så godt som bonden. Den ser at kornet tørker inn, graset regner bort og inntjeningen synker. Utfordringen er at økonomien i landbruket er veldig dårlig fra før. Solcellepaneler, ny gjødselvogn og andre grep er kostbare tiltak når man allerede sliter med å betale regninger.

Derfor trenger bonden hjelp. Noe kan man klare gjennom jordbruksoppgjøret, men åpenbart er det ikke nok. Det er på tide at hver av oss bidrar med det vi kan, nemlig lommeboka vår.

Økt etterspørsel etter grønne produkter er nøkkelen til å gjøre landbruket klimavennlig. Jordbruket er tilpasningsdyktig og kan respondere på hva forbrukerne velger. Vi som forbrukere må vise at vi ønsker endring. Da må vi også være villige til å betale litt mer for det.

Det er mange måter dette kan skje på, men det krever tillit. Kanskje man kan innføre en «klimakrone» for klimavennlige produkter i butikken? Disse skal da være øremerket til å dekke kostnadene ved klimatiltak. Uansett hva vi ender opp med, så trenger vi at alle parter går sammen om å finne de beste løsningene. Vi trenger både bonden, leverandøren, dagligvarekjeden, forbrukeren og flere til med på laget.

Hvis vi forbrukere skal kunne velge riktig, trenger vi å forstå hvordan maten kommer fra jord til bord. Vi må også kunne være sikre på at det vi betaler ekstra for klimavennlige produkter, kommer bonden til gode. Derfor må også produsentene og dagligvarekjedene åpne opp og vise hvor pengene våre blir av. Slik som det er nå, så har ikke forbrukeren tillit til at Reitan og co. faktisk sender pengene dit de skal.

For å oppsummere: omstillingen i landbruket går for sakte og vi som forbrukere må hjelpe til. Det er rett og slett på tide å bla opp.

Kilder: https://www.ssb.no/natur-og-miljo/forurensning-og-klima/statistikk/utslipp-til-luft