Jeg og min kone har opplevd det motsatte. Hun er blitt pleiepasient pga Parkinsons sykdom. Heldigvis har helsetilbudet vært slik at hun kan bo hjemme. De kommer 4 ganger daglig med 2 pleiere og hjelper henne med alt hun trenger av stell ettersom hun nå sitter i rullestol. Fra kommunen har vi fått sykehusseng, løfteheis og annet diverse utstyr. I tillegg har vi fått låne el-rullestol, og dette sammen med meget billig transport med spesialdrosje med TT-kort gjør at vi kan komme rundt med rullestolen. Vi har både vært på Sørlandssenteret og i Kvadraturen samt på en dagstur til Lista, som er hennes fødested. Alt utstyr får vi fra kommunens sentrallager på Rige, og vi får hele tiden hjelp til å bruke utstyret . Vi har også fått tilbud om avlastning på sykehjem som ikke er brukt.

Pleierne som kommer hjem til oss, er veldig omsorgsfulle og blide. En gang i uken kommer sykepleier og fyller opp medisindosetten. Kona har alarmtelefon som hun kan bruke uansett tid på døgnet, og vi blir mottatt av en blid stemme hvis hun ved en feil kommer til å trykke på alarmklokken. På natten er det en vaktstasjon som omfatter hele kommunen. Tjenestetilbudet er gratis fra kommunen, men vi må betale for materiell som brukes.

Kommunen har 14 avdelinger med hjemmetjenester som gir hjemmesykepleie og hjemmehjelp. Når det gjelder sykehjem, så ba bystyret i fjor høst om en snarlig utredning om behovet for nye sykehjem. I dag har kommunen 13 sykehjem og 600 ordinære sykehjemsplasser. I 2050 trengs det trolig 1221 plasser. Samtidig må sektoren rekruttere rundt 600 nye sykehjemsansatte og 300-400 nye årsverk i hjemmetjenesten, som vil bli en stor utfordring. Befolkningsprognoser viser at antall eldre i aldersgruppen 67-79 år i Kristiansand øker med 27 prosent fra 2022 til 2050. I dag er antall personer over 80 år 3326. I 2050 vil aldersgruppen utgjøre 6783.

I Vårt Land reagerer professor Anne Kari Tolo Heggestad, professor ved Universitetet i Oslo, på at alle partier ved kommende valg i Oslo helt eller delvis lover at de gamle som har behov for dette, skal få plass ved byens sykehjem. Det er ikke noe realisme i dette, sier hun, og anser det som valgløfter. Årsaken er at det verken er nok sykepleiere eller penger. KrF i Oslo uttaler i den sammenheng at det sees mer på som et mål enn valgflesk. Situasjonen i Oslo er nok et landsdekkende problem.

Det er minst to årsaker til denne situasjon utenom økonomien for kommunene. Over 20 prosent av personer i arbeidsfør alder er til enhver tid verken i utdanning eller jobb. I Norge er det omkring 3.250.000 personer i alderen 20-66 år. Av disse står 700.000 utenfor arbeidsliv og utdanning, som i NAVs analyser kalles utenforskap. I tillegg har vi et stort antall i yngre årsklasser som har psykiske problemer som er krevende å løse for skolene. Dette mener jeg bør løses ved at man bruker enda mer personalressurser i barnehagene og ikke vente med det til barna kommer i skolen. Den andre utfordringen er den lave fødselshyppighet på 1,41 per kvinne, som må opp på nivået 2,1 for å opprettholde folketallet.

Personalmangelen er noe som må tas tak i nå og ikke forskyves til senere. Ufølsomme roboter kan ikke overta alle menneskelige oppgaver.