Leseombud er frivillige som leser høyt for dem som ikke kan lese selv. Men det å være et leseombud er også så mye mer. Du er en historieforteller og gledesspreder, et lyspunkt i hverdagen og en som tar med lytteren ut i verden og som motvirker en stille ensomhet noen korte øyeblikk.

Over tusen leseombud er tilknyttet norske folkebibliotek.

Vil du, som leser dette, kunne tenke deg å lese høyt for andre? Gi av din tid til mennesker med demens, folk med en annen språklig bakgrunn enn norsk eller personer med nedsatte funksjoner, som kan gjøre dem ute av stand til å ta del i litteraturens og kildenes uendelige skatter gjemt mellom bokpermene?

Fylkesbiblioteket i Agder ønsker å stimulere til og legge til rette for at enda flere mennesker med mye fritid, som kanskje nylig fått en pensjonisttilværelse, kan fylle noe av den verdifulle, ledige tiden med å gi litt av seg selv til frivillig arbeid som leseombud.

Er du leseombud, så gir du den eller dem du leser for en gave. Et glimt inn i nostalgiens, i sangens, i fantasiens, i eventyrverden gjerne. Leseombud leser ofte dikt eller noveller, små strofer fra lokalhistorien, muntre fortellinger og kanskje en sang eller to. Omtrent en halv time en eller to ganger i måneden bruker et leseombud på en institusjon, i et hjem eller et mottak.

Mange er de historier som leseombudene forteller om fra sitt virke. Om demente som har vært helt stille under flere besøk, blundet og virket helt fraværende – inntil en kjent sangstrofe har blitt sunget. Da er de plutselig med og synger av full hals. Gjenkjennelsen er stor hos mange demente – og stor er også verdien av å høre kjente tekster fra den fjerne barndomstiden.

Kristian Senumstad, som var leseombud i Kristiansand til han var 94 år, tipser oss ofte om å bruke Nordahl Rolfsens lesebok. Den kjenner de, alle som vokste opp før krigen, sier han. I våre dager kan vel det samme sies om å lese fra Thorbjørn Egners lesebøker for oss som vokste opp etter krigen.

Hvem organiserer leseombudene? Det varierer fra kommune til kommune. Noen steder er det biblioteket, andre har frivilligsentralen til å koordinere dette arbeidet. Ønsker du å delta, bør du ta kontakt med et av disse stedene i ditt nærområde.

Etter pandemien har en del av de eldre leseombudene kastet inn håndkledet og pensjonert seg fra dette arbeidet. Vi trenger nye krefter og håper at flere vil melde seg som leseombud. I Agder har vi hatt flere leseombud som har holdt det gående i over 40 år – og jeg vil avslutte denne teksten med å gi dem en stor verbal blomst og en stor takk for innsatsen!

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.