Det er derfor ikke overraskende at både vi og Skeive Sørlandsdager får gjennomgå, sist i Doris Bruun Isaksens innlegg Foreningen Fri, en belastning for regnbueflagget. Med på kjøpet kommer også de vanlige advarslene mot organisasjonen FRI.

FRI har mål om et samfunn der alle åpent kan leve ut sin seksuelle orientering, kjærlighet, kjønnsidentitet og sine kjønnsuttrykk basert på likeverd og samtykke uten fare for å bli diskriminert eller trakassert. Våre vedtekter, vår politiske plattform, og vårt arbeidsprogram ligger åpent og tilgjengelig på våre nettsider, FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.

FRI er ingen ulovlig eller hemmelig organisasjon med skjulte agendaer basert på farlige ideologier. Vi er en demokratisk medlemsorganisasjon som jobber for det vi tror på – i likhet med ganske mange andre organisasjoner. En av FRIs viktigste oppgaver er å drive påvirkningsarbeid overfor storsamfunnet, blant annet politikere, organisasjoner, myndigheter, næringsliv og massemedier. Vi synes også det er fint å snakke med folk om hva vi tror på og vil jobbe for når vi møtes til fest og protest på pride.

Historisk har vi blant annet arbeidet for avkriminalisering av homofili, innføring av felles ekteskapslov og inkluderingen av begrepene kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk i straffeloven. Dette har skjedd gjennom lovlig, demokratisk påvirkningsarbeid.

Selv om det er lite hensiktsmessig å bruke tid på å imøtegå absolutt alle påstander, vrengebilder og forsøk på å advare mannen i gata som kommer så fort noen ser et regnbueflagg eller logoen vår, vil vi bruke litt tid på å svare Bruun Isaksen, særlig når det gjelder påstandene om barn og unge som bryter kjønnsnormen.

Rosa kompetanse tilbyr faglig bistand og undervisning om kjønns- og seksualitetsmangfold til bl.a. skole- og barnehagesektoren. Kursene tilbys voksne, ikke barn, og er valgfrie å benytte seg av.

De av oss som er foreldre til transungdommer, kan avkrefte Bruun Isaksens forestilling om hvordan det kan ha seg at noen mennesker er transpersoner.

Det å være trans kommer innenfra. Det å lære om forskjellige måter å være menneske på, gjør ikke at noen endrer identitet, eller blir forvirret.

Det å være trans ikke er noe man velger.

Ingen barn og unge i Norge blir presset inn i kjønnsbekreftende behandling som ender med kirurgi på 18-årsdagen. Det er heller et problem at gode behandlingstilbud for transpersoner ikke finnes.

At noen reduserer oss og våre liv til ideologi som barn må skånes mot, er trist.

La oss heller gå Skeive Sørlandsdager i møte med åpne hjerter, og vilje til å lytte til de av oss som har skoene på.