Prisene på norskprodusert mat er blant verdens høyeste, og der ønsker landbrukets organisasjoner at de fortsatt skal være.

Tollbarrierer har vært det mest brukte for å hindre uønsket konkurranse. Man har til og med gått så langt at Norge som eneste EØS-land har nektet Ukraina tollfrihet.

Det siste som skjedde i 2022 var at man frøys ned ca 2500 tonn rødt kjøtt som man ikke fikk solgt i stedet for å sette ned prisene for å gjøre det mer salgbart. Argumentet er at prisene skal opp på kjøttet, og da må det ikke salgbare kjøttet bort fra markedet.

Jeg har mine tvil om at folk flest vil ha bedre råd til dyrere matvarer i 2023. Hva vil så skje med kjøttet? Blir det destruert som man har gjort med overskudd av egg og høns, sau mm?

Norsk landbruk opprettholdes med til dels store tilskudd fra staten. Altså med fellesskapets midler – blant annet våre skattepenger med hovedbegrunnelse om behov for større selvforsyning, og at verden har matmangel.

Jeg ønker et svar på hvordan landbruket kan forsvare en omfattende destruering av mat så langt, og om det vil bli noen forbedring. I så fall hvordan.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.