Heldigvis er det tilsynelatende ikke mange slike. Svigerdatteren nevner imidlertid også at «Vi forventer hverken barnepass eller praktisk/økonomisk hjelp fra ham», og det var nok derfor psykologen bl.a. bemerket at det «Kanskje kunne det være fint for ham å få lov til å bidra med noe som er enklere for ham enn å skape gode samtaler?»

Det fikk meg til å tenke på en beretning om amerikaneren Thomas Jefferson, «grunnlovsfaderen» som var hovedarkitekten bak uavhengighetserklæringen i 1776 og som senere ble landets tredje president. Jefferson var en omgjengelig kar som, før han tiltrådte presidentembetet, også hadde vært diplomat og amerikansk ambassadør i Frankrike.

Jefferson var dessuten en flittig brevskriver, og i et av disse brevene til en venn forteller han en glad-historie.

Den tidligere ambassadøren satte sin ære i å kunne omgås mennesker, men i sin tid i kongressen var det en representant han lenge hadde strevd med å komme på talefot med. Gjentatte forsøk hadde hittil tilsynelatende kun møtt en høflig, men kjølig og avvisende skulder. Nå kunne han imidlertid meddele brevvennen at tingene hadde forandret seg radikalt – og det som følge av noe som var mer et innfall enn en strategi: Han hadde dristet seg til å be den uinteresserte om en tjeneste. Det vakte en helt annen reaksjon! Anmodningen ble imøtekommet med vennlighet og ærendet utført med flid og sufficianse.

Dermed var isfronten smeltet og gjensidig kontakt og respekt etablert.

Det er lenge siden jeg leste denne historien, og jeg har flere ganger hatt gleden av å teste ut eksperimentet med hell. Så paradoksalt det enn kan høres – avstand og avvisning er iblant en forsvarsposisjon. Det gjelder like mye i jobben som i skolegården. Like mye blant naboer som i politikken. Usikkerheten som følger av at vi ikke tør stole på den andres hensikter. Frykten for i neste omgang å bli avvist, falle igjennom i forhold til den andres forventninger. Bedre å gardere seg, «senke garden», safe og forbli på trygg grunn bak forsvarsverket.

Å gi oppgaver, ansvar og utfordringer er ikke bare velkjente grep for å utvikle unge mennesker. Det samme kan gjøres for å utvikle vennskap!

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.