Hele Norge skal elektrifiseres – også Agder. Bruk av fossil energi til transport, bygg- og anlegg og industri skal gradvis fases ut. Dermed trengs det mer strøm. Heldigvis er elektrisitet mer effektivt enn fossil energi, slik at vi kan nyttiggjøre oss en mye større del av energien. Det blir mindre svinn og sløsing når vi bruker strøm heller enn fossil energi. Dessuten: Nær 100 % av elektrisitet vi produserer i Norge er fornybar og slipper ikke ut CO2.

Men hvordan skaffer vi mer strøm – fort? Også på Sørlandet diskuteres det om det skal settes opp vindturbiner – enten i naturen eller i allerede industrialiserte områder, eller om det er mulig og ønskelig å få på plass noe mer vannkraft. Dette er ofte kontroversielle prosjekter, det tar lang tid å avklare dem enten det ender med tommel opp eller tommel ned.

Energieffektivisering er en underkommunisert og ukontroversiell løsning som kommunene kan trå til med raskt. Norsk klimastiftelse og Kommunalbanken (KBN) ga rett for jul 2022 ut «Inspirasjonshefte for kommuner og fylker: Spar og produser mer energi». Der viser vi fram små og store kommuner som har investert i – og tjent på – mange former for energieffektivisering. Vi har latt oss imponere av flere – se bare:

-Våler i Viken – med sine rundt 6000 innbyggere - har nylig investert 35 millioner på 88 små og store strømsparetiltak, og har kuttet nær 40 prosent av forbruket. Innbyggere som kommer inn på rådhuset blir opplærte i å spare strøm i egen husholdning - på en skjerm med lysark som går i loop i resepsjonen.

-Langstrakte Rendalen kommune – med sine 1800 innbyggere - har investert 16 millioner kroner i enkle tiltak som oppgradering av ventilasjonsanlegg og installering av varmebrønner og varmepumper. Det årlige strømforbruket er kuttet med 1,5 millioner kWh. «Ser vi på strømprisene nå kan vi slå fast at både administrasjonen og våre folkevalgte nok hadde angret bittert om vi ikke hadde gått innfor disse investeringene», sa økonomisjef i Rendalen, Lars Erik Bjøntegaard, til nettavisen Energi og Klima rett før jul.

-Bodø kommune – med drøyt 53 000 innbyggere og 80 kommunale bygg – har oppgradert de tekniske anleggene, etterisolert, byttet ut gamle vinduer, fått på plass behovsstyrt ventilasjon og investert i bergvarme, varmepumper og solceller. Vekstkommunen har kuttet 27,7 prosent av strømforbruket siden 2009. I undersøkelsen av alle kommunale bygg ble det oppdaget et feil og mangler. I en barnehage hadde for eksempel et brannspjeld stått åpent siden oppstart. Det hadde kostet kommunen flere titalls tusen i året – over en tiårsperiode. Ved en rekke tiltak har Bodø kommune nå kuttet energiforbruket med 27,7 prosent sammenlignet med forbruket i 2009. Det gir innsparinger.

-Agder fylkeskommunes egen Tvedestrand videregående skole er blitt et skikkelig forbildeprosjekt. Skolen - som kan huse opptil 700 elever - åpnet i 2020. Det er et plusshus som forenklet sagt produserer mer energi enn det forbruker. En miks av biogass, flisfyr, energibrønner, brukte Nissan Leaf bilbatterier og 4400 kvadratmeter solceller gjør bygget klimariktig og energigjerrig. Sommeren 2021 fikk Agder fylkeskommune en «omvendt» strømregning, Tvedestrand vgs. hadde produsert så mye strøm i juni og juli at regningen lød på minus 138 000 kroner – inntekter etter salg av energi produsert på skolen.

Noen av prosjektene i inspirasjonsheftet vårt har søkt og fått ENOVA-støtte eller klimasatsmidler, alle prosjektene har fått grønne lån med renterabatt fra statlige Kommunalbanken.

Flertallet i regjeringens energikommisjon, som la fram sine anbefalinger i februar i år, mener at vi i Norge kan spare opptil 20 TWh hvis vi effektiviserer energibruken. Til sammenligning brukte vi totalt rundt 135 TWh i 2022, ifølge helt nye tall som NVE la fram på vårt felles arrangement under årets Arendalsuka.

Nå har velgerne sagt sitt, i mange kommuner også i Agder skal partiene sette seg sammen for å finne ut hva de kan samarbeide om. En ting partiene bør kunne bli enige om allerede i høst er å ta et krafttak for energieffektivisering. Å gå sammen om å sløse mindre med strømmen kan bli en konstruktiv start med konkrete mål for de nye kommunestyrene i Agder, og som vil frigjøre strøm uten tap av natur og uten å legge beslag på store arealer.

Anne Jortveit, nestleder i Norsk klimastiftelse
Jannicke Trumpy Granquist, adm. dir. i Kommunalbanken (KBN) Foto: Jo Straube