Bra, tenker vi, mens vi presenteres for den ene undersøkelsen etter den andre som viser at angst, depresjon og selvmordstanker blant unge øker, mens pasientene blir stadig yngre.

Den 23. september 2022 omorganiseres Sørlandets eneste døgntilbud for psykisk syke ungdommer og unge voksne til dagtilbud, og pasientene sitter igjen i sjokk. Hvor er denne regjeringens høyt lovede satsning på psykisk helse?

En av oss, Pernille Benestad, har selv hatt anoreksi fra jeg var 12 til 18 år, og var også lagt inn på både barneavdelingen og ungdomsklinikken på Sørlandet sykehus for å få hjelp til å overleve. Med den varslede økning av denne sykdommen, stiller jeg meg svært undrende til hvorfor tilbud legges ned og ikke styrkes? Hvorfor gjør Ingvild Kjerkol motsatt av det hun har sagt hun skal gjøre?

Pernille Benestad og Per-Helge A. Kalvehagen. Foto: Privat

Jeg som har vært igjennom dette selv, ønsket å bidra med det jeg kunne og tok derfor kontakt med SSHF og ABUP. Psykiatrien burde etter min mening og erfaring, se til rusomsorgen som i større grad har tatt i bruk erfaringskonsulenter enn det psykiatrien har. Mennesker som selv har gått i skoene, kan være en annen innfallsvinkel for å bidra i noens liv og sykdom. Nå som jeg jobber som erfaringskonsulent ved SSHF, opplever jeg at jeg i samarbeid med de profesjonelle, er med å bidrar til bedre forståelse og samhandling med pasienten.

For kanskje vi må tenke annerledes. Venstre er opptatt av kunnskap og sterke fagmiljøer som utvikler og ivaretar gode og trygge tjenester sammen med den enkelte pasient. Regionen vår trenger nok kvalifiserte psykologer, leger og miljøterapeuter til å gi tidlig nok og riktig hjelp til de som trenger det, og vi har helt tydelige mangler på kvalifisert personell. SSHF er også klar over rekrutteringsvanskene, og nok kvalifisert personell oppgis som hovedgrunn til at døgntilbudet til mennesker med spiseforstyrrelser legges ned.

Dette blir som hunden som biter seg selv i halen og løper i ring, mener vi i Venstre. Fagmiljøet er for lite, vi har for få spesialister, og vi gjør ikke nok verken for å utdanne eller holde på høyt kvalifiserte mennesker. Vi sakker akterut som region både når det gjelder sysselsetting, antall mennesker i tiltak fra det offentlige, sykemeldinger og uføretrygdede. Bak hvert tall i den dystre statistikken finner vi mennesker som lever i utenforskap av samfunnet vårt, fordi vi ikke er rustet til å hjelpe dem inn.

Universitetet i Agder har uttrykt ønske om og søkt om å få utdanne psykologer, etter at monopolet på å utdanne innen psykologprofesjonen ble opphevet. NOKUT, som er komiteen som behandler søknaden til UiA, opplyser at det er for lite og for smalt fagmiljø på Sørlandet til at de kan anbefale studiet til UiA. Dette blir en del av en nedadgående spiral, og i Venstre frykter vi at den bidrar til at ungdom på Sørlandet vokser opp med landets mest utfordrende oppvekstsvilkår.

Noe må gjøres for å bedre situasjonen til alle disse menneskene som har masse å bidra med til samfunnet vårt! Vi blir både frustrert og spørrende i Agder Venstre til hvorfor det ikke er mer kunnskap, lavterskeltilbud, hjelp og flere apparater som blir satt til verks, når psykisk helse blant unge helt tydelig er et økende problem. Unge er fremtiden, og dette må i langt større grad vektlegges.

Det handler om en generasjon mennesker som har møtt den ene internasjonale krisen etter den andre – det handler om en generasjon med arbeidskraft og viktige samfunnsressurser.

Hvor er Kjerkols psykiatrireform, og hvor er politikerne som står opp for psykisk helse og ungdom i denne regjeringen?

Vi klarer ikke se dem.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.