Mange har gitt sterke uttrykk for at det gamle sykehusbygget må gjenbrukes og ikke rives, ikke minst med tanke på miljøavtrykket når en river betongbygg som fortsatt kunne leve lenge.

Christianssands Byselskab har siden 1830 jobbet for kulturhistoriske verdier i Kristiansand, og blant annet stått bak etableringen av Ravnedalen og beplantningen av trær i Baneheia. Fortsatt arbeider vi for at byens utvikling både skal være god, og ha et langsiktig perspektiv som gjør at ikke hver generasjon ommøblerer byen etter sin private smak. Vi vil at viktige verdier og bygningsmiljøer tas med videre.

Når det gjelder kvartal 71, er Byselskabet blant annet opptatt av at den gamle renessanseplanen for byen respekteres og at de siktlinjene mot Baneheia den krever, gjenåpnes. Men det er flere gode grunner til at den gamle sykehusbygningen bør integreres i en utbygging:

· Bygningen fra 1930-tallet er arkitektonisk viktig nasjonalt.

· Den er den første representanten for funksjonalismen/modernismen i norske sykehus, skapt av arkitekt Ole Øvergaard som blant annet tegnet Radiumhospitalet.

· Kulturminnevernplanen av 1990 har i liten grad registrert bygninger av spesiell arkitektonisk verdi oppført etter 1930.

· Som påpekt av MDGs bystyrerepresentant Marte Rostvåg Ulltveit-Moe nylig: Gjenbruk av bygget gir også lavest utslipp av klimagass, minst avfall og bevarer en viktig del av vår bygningshistorie.

Vi har i våre høringsuttalelser om denne utbyggingen bedt om at verneverdien av det gamle sykehusbygget utredes grundig og forsvarlig før det tas stilling til hva som må bort og hva som skal tas med videre. Om det er best egnet som bolig eller kontorer, må også vurderes. Kvadraturen trenger begge deler.

Jeg husker ennå trafikkopplæringen vi fikk i sort-hvitt fra barne-TV i min barndom:

«Stopp og vent og se og hør, det er noe alle bør!»

En god huskeregel å ta med seg i byutviklingen.

La oss ikke forhaste oss, og rive noe vi senere innser vi burde hatt med oss.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.