Dette er tydeligvis noe som veldig mange vil mene noe om, fra tidligere ordførere, næringslivstoppmannen i kondomdress med Birke'n i blikket til eldre garvede turgåere i anorakk med forskriftsmessig sekk på rygg. Senest i helga ble familien vitne til en stor hærskare med unge voksne (sannsynligvis studenter) i et mylder av forskjellige språk og et stort mangfold i alternativ vinterkledning som nærmest gikk (ja i lysløypa) som et jublende 17.maitog inn mot Vaffelbua. At denne turen var spesiell for dem var det lett å se selv uten å forstå språkene der de snakket opprømt med hverandre, pekte, lo og noen få var så tøffe at de tappet forsøkte seg på ski. Min bedre halvdel (i hvertfall når det kommer til ski og vinteraktiviteter) var ikke veldig begeistret mens barna følte på ny stolthet og mestring når de forsto at det ikke var en selvfølge at alle voksne var bedre enn dem på ski.

Til tross for at det må ha vært godt over 50 stykk i dette opptoget var det faktisk ingen som tråkket i skisporet og vi som gikk på ski hadde egentlig ikke noe å klage over. Når det kom til forbikjøring/slalom mellom familier, hunder og pulker på veien inn var det faktisk lettere å forsere menneskene som gikk til fots ved siden av skisporene uten ski eller staver i veien.

Jeg synes det er respektløst å latterliggjøre folk (spesielt gå til media med bilder og film av dem) som går på beina på en tilrettelagt vei (kommunal løype) som inn til Vaffelbua i Jegersberg (eller på Flekkerøya for den saks skyld) og at det i Kristiansand kommune er forbudt å gå i løypa når det er kjørt skispor er egentlig helt forkastelig om vi faktisk ønsker å være et åpent og inkluderende samfunn. Hvorfor har folk med 2 planker på beina mer rett til å gå der? Hva med truger, miniski eller brede toppturski? Vil ikke de potensielt også kunne ødelegge løypa like mye?

At studentene som gikk til Vaffelbua på søndag hadde en naturopplevelse som var minst like flott om enn ikke sterkere, enn den tradisjonelle korrekte nordmannen med ski på beina er det ikke tvil om. Med seg på turen fikk de også oppleve masse nordmenn på ski med småunger som stabbet seg avgårde og forhåpentligvis et forskriftsmessig blidt "hei" som hilsen fra noen forbipasserende som det seg hør og bør i ekte friluftstradisjon på en søndagstur i norsk natur, og ikke skulende, sure nordmenn som mener de har større rett å være der på søndagstur enn dem.

Ettersom vi er en klatrende familie kunne de og alle andre også få se noe så sjeldent som isklatring på Sørlandet der alle (ankommet med eller uten ski) tålmodig sto i en endeløs kø inn døra på Vaffelbua for å få sin velfortjente vaffel og kaffekopp en nydelig søndag i januar.

Alle bør ha rett til å bruke den flotte naturen vår så lenge det gjøres på en hensynsfull måte om det så gjelder med sko, ski, skøyter, truger, stegjern eller isøks.