Det var Energikommisjonsmedlem, ordfører og mindretallsrepresentant Gyro Heia (Sp) som fikk servere statsråd Terje Aasland (Ap) det sviende nederlaget på direktesent TV. Tredje forsøk endte med nytt tap 11-10. Aasland bekreftet at kommunens nei vil innebære at klagen fra RWE ikke får medhold fra Olje- og energidepartementet (OED).

I 2,5 år har klagen ligget i departementet. Imens har omkamp på omkamp kvernet og rast i Birkenes-bygda. Fristen gikk ut den 31.12.2021. Etter konsesjonsvilkår nr. 3 faller konsesjonen bort om anlegget ikke er satt i drift innen fristen. RWE ønsket å holde liv i konflikten til 31.12.2026. Et enstemmig Storting gav regjeringen beskjed om å ikke forlenge ut over 31.12.2021. Birkenes kommunestyre har to ganger tidligere sagt nei. Fylkesutvalget i Agder har uttalt seg negativt. Likevel har OED, under ledelse av to regjeringer, ikke sluttbehandlet klagen. Skal tro hva Stortinget og Sivilombudet mener om sendrektigheten?

Regjeringen har imens ført forhandlinger med den tyske regjering. Parallelt har RWE (klager) forhandlet med Equinor. Ulike avtaler ble signert og offentliggjort 4. januar 2023. Det langsiktige målet er at norsk fornybar vind-, sol- og vannkraft, transformert til 30GW hydrogen, skal leveres Tyskland. RWE/Equinor-avtalen omfatter svimlende 135 TWh. Det tilsvarer vår nåværende årsproduksjon av vannkraft. Levert som hydrogen må du putte 3 ganger så mye fornybar vind-, sol- og vannkraft inn for å få ut en del energi ved elektrolyse. Liker du tall-leken kan du regne ut hvor mange RWE-anlegg a la Birkenes som skal til. Installert effekt er 85 MW. Nå vet du også hvorfor OED har trenert avgjørelsen.

Parallelt har vår regjering stilt milliarder til disposisjon for å blidgjøre kommuner. Ja, det er pengene, innrømmet varaordfører Anders Christiansen (Ap). For mindretallet var pengene verd tvangsinnløsning av egne innbyggere! Er det rart saken river Birkenes i stykker?

Energikommisjonens svar lyder; Mer av alt – raskere! NOU 2023: 3 passer som hånd i hanske til EU sitt såkalte RePowerEU-program. Rask og enkel tilgang til arealene. Det er viktigere enn hensynet til lokalbefolkning, eiere og vårt lovverk. Strømprisen skal ned og verden bli grønn, lyder det forlokkende fra Støre.

NVE sine prisprognoser ble presentert av NRK. Mer strøm vil ikke gi lavere pris, sa Stein Erik Fleten, professor ved NTNU. På den annen side vil ingen heller bygge dersom prisen går ned. På kort sikt er ikke vindkraft bra for forsyningssikkerheten, det vil ikke gi store eksportinntekter og prisene vil ikke gå ned, sa samfunnsøkonom og forsker Eric Nævdal. Den store kabelkapasiteten til utlandet gjør at vi får høye priser. Hvis vi bygger ut ekstremt mye, kan prisene gå ned, men da er det ikke lenger lønnsomt å investere.

Selvfølgelig er det feil, sa Aasland. Det er faktisk helt feil, utbrøt Haga. Bransjeorganisasjonens omsorg for statsråden – folkets representant, var rørende. En tydelig provosert Nævdal siterte fra Statnett sin beskrivelse av regelverket.

Det er dette redaktør i Fædrelandsvennen karakteriserer som «Birkenes viser vei – inn i det uvisse». Min forventning var at Fædrelandsvennen, 40 år etter Rio, hadde lært. Det er tross alt blitt grunnskolepensum. Mer av alt – raskere, er snarvegen til kollaps. Forbruk mindre – smartere, ble vi enige om i Rio. Vi lesere forventer mer av regionavisen!

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.