Om du tar en titt i Birkenes idrettslags «Padle- og turkart» over Ogge (2014), så får du der vite at vannet ligger 192 m over havet og er hele 14 km langt i luftlinje. Det er delt mellom Iveland og Birkenes kommuner. Videre heter det: «Det sies ofte at Ogge inneholder 365 øyer, holmer og skjær, ingen vet hvor tallet kommer fra, og det er nok en smule overdrevet.» Samme antall bekreftes i Store norske leksikon: «Det er 365 øyer og holmer i Ogge». Wikipedia sier på sin side: «Innsjøen (..) har 360 holmer og skjær».

Kanskje var det på tide å få rettet opp dette tallet? Iveland kommune har sendt meg et meget godt kart, og tilsvarende har Birkenes vært svært velvillig. Jeg har gått nøye over området fra Vestøl aller øverst til Vassbotn-området nederst. Det er et villniss av halvøyer i Ogge, og antall øyer osv. er selvsagt avhengig av vannstanden den dagen en teller. Men jeg får «bare» 50.

Jostein Andreassen. Foto: Kjartan Bjelland

Jeg talte dette opp for moro skyld. Bakgrunnen er at jeg som niåring spurte min far om hvor mange øyer, holmer og skjær det er i Søgne-skjærgården. Han, som var lommekjent, sa at «det er 366, en for hver dag i året pluss skuddåret». Jeg syntes jo det var pussig. I 1987 ble jeg imidlertid klar over at de sa omtrent det samme for Ogge, for Vegår i Vegårshei og for Kvitsøy ute i havet i Rogaland.

Jeg får «bare» 50. Jeg talte dette opp for moro skyld.

Dermed fikk jeg tak i alle Søgnes «Økonomisk kartverk 1:5000» som dekket skjærgården – og talte opp, meget nitidig. Deretter var jeg ute i felten og fant 10 skjær som ikke sto på kartene. Videre så jeg på de holmene som var bundet sammen på kunstig vis. Alt som stakk opp ved vanlig vannstand, ble talt med. Da jeg regnet sammen, ble det 1229 øyer, holmer og skjær, og dette er nå Søgnes offisielle antall. Så altså: For Ogge får jeg 50 blank. Noen bedre? Jeg oppfordrer interesserte til å kontrollere, og så får vi se hva vi kommer ut med.

Uansett: Ogge-området er bare nydelig! Og jeg skulle ønske at vi i Søgne hadde like flotte muligheter til å plukke blåbær og tyttebær som der oppe, maken har jeg knapt sett.