Det er sant at EØS-avtalen kan tilby økonomiske fordeler for Norge. Men vi må ikke overse potensielle negative konsekvenser som en dyp tilknytning til EU kan ha for vår nasjonale identitet og for Norges unike sosiale og økonomiske karakter.

Bak den norske samfunnsmodellen, som har plassert oss på verdenstoppen når det gjelder levestandard og like muligheter, ligger over hundre år med bevisste og kloke politiske valg. Disse valgene har sikret at landet vårt ble bygget og brukt til det beste for alle innbyggerne. Ved å knytte oss nærmere det europeiske fellesmarkedet risikerer vi å undergrave noen av disse verdiene. De små økonomiske, sosiale og geografiske forskjellene, som tradisjonelt har vært en styrke ved den norske samfunnsmodellen, kommer under press. Ved å ytterligere tilpasse oss et marked der markedskreftene rår, kan vår evne til å opprettholde små ulikheter, levende distrikter og utnytte våre naturgitte ressurser til landets beste bli truet.

Det er viktig å huske at Norge har en unik kulturell arv og en stolt tradisjon for å prioritere velferd og fellesskap. Å bevare denne arven krever forsiktighet når vi navigerer gjennom internasjonale avtaler som EØS-avtalen. Vi må balansere de økonomiske fordelene med behovet for å bevare det som gjør Norge spesielt godt.

Samtidig er det verdt å anerkjenne at EU er vår største handelspartner der EØS-avtalen regulerer Norges markedstilgang. Dette viser at det finnes veier til økonomisk velstand og vekst samtidig som vi ivaretar vår nasjonale identitet.

Det er derfor avgjørende at vi fortsetter å utforske og diskutere EØS-avtalens muligheter og potensielle konsekvenser med norske briller. Vi må søke etter løsninger som fremmer både økonomisk vekst og bevarer vår kultur og verdier. Ved å holde fast ved disse prinsippene kan vi sikre en bærekraftig og inkluderende fremtid for alle i Norge.