Partiet som tidligere gikk under navnet Partiet De Kristne, har fått mye kritikk for den rollen partiet har spilt når det gjelder å legge skylden på Vesten for Russlands invasjon av Ukraina.

Medieforsker John Færseth har i en artikkel om russisk desinformasjon i fagtidsskriftet Journalisten i august 2021 pekt på Konservativts partileder Erik Selle som en av de mest aktive formidlere av russisk propaganda i Norge.

Bare få dager før invasjonen skrev Selle i Resett: «Hadde ikke NATO og USA rotet seg så sterkt inn i Ukrainas politiske selvstendighet, ville nok ikke Russland brydd seg med å hverken annektere Krim for å sikre Sevastopol, eller Ukraina i sin helhet.»

Erik Selle og nestleder Tomas Moltu har gang på gang påtatt seg rollen med å skulle «forstå» Russlands aggresjon, legge skylden på Vesten, ha sympati med Russlands annektering av Krim, ta til orde for at Ukraina må oppgi land og sjølbestemmelse i «realpolitikkens navn», og oppfordre til å oppheve sanksjonene mot Russland. Selle har den senere tid kritisert vestlig våpenhjelp og krevd at man må presse Ukraina til å forhandle med Russland. Hva det skal forhandles om er uklart. Formodentlig hvor mye land Ukraina skal avstå til Russland.

Selle har som eneste norske partileder tatt til orde for å anerkjenne Russlands annektering av Krim.

Selle har knyttet til seg professor Glenn Diesen som sin mentor og partiets «Russlands-ekspert». Diesen er blitt kritisert av forskerkollegaer, Den Norske Helsingforskomite , journalister og Russlands-kjennere som en ukritisk formidler av russisk krigspropaganda, og må ifølge den prisbelønte svenske journalisten Patrik Oksanen «betraktes som en del av det russiske propagandamaskineriet».

Men Selle har varmt anbefalt Diesens bok «Russian Conservatism» og blant annet invitert ham til å holde foredrag i interne partifora.

Diesen har på sin side gått ut og erklært at partiet Konservativt (tidligere PDK) «har fortjent min stemme».

Etter Russlands invasjon av Ukraina har Diesen som en av svært få inviterte utenlandske gjester regelmessig deltatt og holdt innlegg på møter i Russland hvor Vladimir Putin også har vært tilstede, blant annet Valdai-forumet, og St. Petersburg International Economic Forum – noe han har fått sterk kritikk for, blant annet av Den norske Helsingfors-komiteen. Russlands tidligere utenriksminister Andrej Kosyrev beskriver Valdai-forumet som et sted hvor vestlige intellektuelle fores propaganda som så skal «etterplapres til deres hjemlige publikum og i artikler».

Selle har som eneste norske partileder tatt til orde for å anerkjenne Russlands annektering av Krim. På tross av at det internasjonale samfunn inkludert FN og OSSE fordømte folkeavstemningen» som russerne organiserte på Krim etter annekteringen i 2014, skrev Selle i Resett at den viste at «et overveiende flertall ønsker å være en del av Russland». Han mente videre at faren for «NATO-eventyr» gjør at «tilbakeføring av Krim til Ukraina er en umulighet».

Selle mener å vite at Russland har en slags «paranoia» som gjør at man må bestemme over og dominere Ukraina – og som vi i Vesten bare må rette oss etter. I forlengelsen av dette resonnementet forsvarer han Russlands rett til å ha «interessesfærer», og dermed til å drive folkerettsstridig innblanding i andre staters anliggende. Dette på tross av Russland og NATO i 2008 undertegnet en avtale hvor de ble enige om å samarbeide i et Europa «uten interessesfærer, som begrenser suvereniteten til noen stat» og hvor Russland aksepterte at NATO ville bli utvidet østover.

I motsetning til hva Selle hevder, spørs det om det ikke er Putins stormannsgalskap, snarere enn Russlands «paranoia», som har ført til krig og folkemord i Ukraina?

Russlands tidligere utenriksminister Andrej Kosyrev kjenner nemlig ikke til Selles påståtte russiske paranoia vedrørende Ukraina, og har i et nylig intervju fremholdt at det ville være meningsløst å bebreide NATO for å holde døren åpen for kvalifiserte liberale demokratier i Øst-Europa, inkludert Ukraina.