Det kommer tydelig fram at kvinnehelsens lave status gjør seg synlig i prioriteringer innen kunnskapsutvikling og forskning.

Når en sykdom har lav status, så påvirkes møtet med den enkelte kvinne og helse- og omsorgstjenesten. Jeg ønsker å løfte muskel og skjelettsykdommer. Ifølge det globale sykdomsbyrde-prosjektet (Global Burden og Disease GBD), så rammes 27 prosent av nordmenn av denne lidelsen. Det er over 1,43 millioner mennesker i Norge. Ifølge Kinge, Knudsen, Skirbekk og Vollset, 2015, rammes 30 prosent kvinner av sykdommen, mot 20 prosent menn. Det vil si at det er flere kvinner enn menn som opplever å få denne sykdommen.

For 12 år siden merket jeg selv at noe var galt. Jeg var ekstremt sliten, og verket så enormt i leddene mine. Etter hvert ble dagligdagse ting som å kle på seg, lage mat og gå på tur utrolig slitsomt. Jeg ble redd, for hva er dette? Det tok meg over 5 år før jeg fikk stilt diagnose, som for meg er Reumatoid Artritt (RA), leddgikt. Med familie og 4 barn ble jeg da utenfor arbeidslivet, og måtte fokusere på hvordan livet mitt skulle bli nå. Etter mye fram og tilbake var jeg så heldig at jeg fikk tilslag på biologisk medisin, som har gitt meg livet tilbake. Medisinene hemmer betennelsesreaksjoner, og koster samfunnet om lag 100.000 kroner pr. pasient. I dag er jeg i full jobb som leder innen helse, og lokalpolitiker på si. Jeg er virkelig takknemlig!

I Norge har omlag 29 prosent av mottakere av uføretrygd en muskel- og skjelettlidelse, ifølge Nav. Ved utgangen av desember 2022 mottok 364.400 mennesker uføretrygd, ifølge Nav. Altså 105.676 mennesker grunnet muskel- og skjelettlidelser.

Ved å løfte kvinnehelse og muskel- og skjeletthelse, slik at de det gjelder får tidligere behandling, vil vi spare samfunnet for enorme summer. Flere vil ha mulighet til å komme helt eller delvis i arbeid igjen. Vi må sammen løfte de sykdommene som ikke har høy status, for de rammer mange.