Ordet påske kommer opprinnelig fra det hebraiske ordet Pesach, som direkte oversatt betyr «å gå forbi». Og det er det mange som gjør. De går forbi påskens innhold.

Mange sørlendinger drar til fjells for å få med seg litt mer vinter, andre foretrekker hjemmeferie med hagearbeid, småturer i fjæra og kanskje båtpuss.

Og mens kongeriket feirer påske fra fredag før palmesøndag til 3. påskedag (intet annet land har så lang påskeferie!) ser mange frem til «vanlige» hverdager.

For den stille uke blir vel stille for mange, særlig eldre som ser frem til at påsken er over. Men den stille uke er ikke så stille som før. Det opplever vi som ikke reiser bort i høytiden. Selv langfredag er det liv. Og hvis været tillater det, kan det bli en utepils. Det var helt utenkelig i min ungdom. Da klaget gjester på høyfjellshotell at det ikke var alkoholservering langfredag.

Tidene forandrer seg. Og godt er det. For i vårt sekulariserte samfunn er det trosfrihet. Så kirken har ikke monopol på påsken. Noen tror kanskje at en ukes vårferie er kjempet frem av LO og ikke en uke hvor Jesus står i sentrum. Jesu død og oppstandelse kan du ikke unngå å få med deg hvis du er i et land ved Middelhavet i påsken. Kanskje opplever du prosesjoner med kors langfredag? Korsvandring kan du også få med deg i mange norske byer langfredag hvor deltakere ber om forsoning og fred.

Og selvsagt er det gudstjenester i bygd og by. Antall gudstjenestebesøk var 1 million høyere før pandemien, så det er sikkert ledige plasser. Du kan lytte til bibelske tekster om liv og håp. Eller tekster om ikke å bekymre seg, noe vi har gjort siden pandemien endret landet i mars 2020. Klimakriser og krigen i Ukraina gjør ikke livet lettere. Langfredag er en dag som mange må leve med daglig.

I en av påsketekstene (Matteus 28, 1-10) møter vi 2 kvinner ved Jesu grav. De møtte en engel som sa til dem: «Frykt ikke!» Vi trenger engler i dag, og vi må lytte mer til alle englene iblant oss enn til alle dommedagsprofetene som spår død og undergang! Etter langfredag kommer påskemorgen med liv. Og det er nettopp det påsken handler om –død og liv.

Og hvordan vi enn feirer påsken, noe har vi felles – vi ønsker gleden og livet tilbake.