Øvergård ble utdannet ved NTH frem til 1916. Han arbeidet for ulike arkitekter og fra 1922 drev han egen praksis i Kristiania. Han vant en rekke arkitektkonkurranser. Gjennombruddet kom da han i 1927 vant konkurransen om Det norske Radiumhospital og konkurransen i 1931 om Kristiansand kommunale sykehus. Dette medførte at han spesialiserte seg på sykehus og var en ledende kapasitet med mange oppdrag. Et eksempel på hans detaljer i sykehusplanlegging er hans spesiallampe for sykehus. Øvergaard tegnet også Hotel Kontinental i Oslo og var med på Krinkastingshuset (NRK Marienlyst), bygg med kompliserte funksjoner og tekniske installasjoner.

Så hvorfor nevne dette utdraget fra Store Norske Leksikon? Fordi Ole Øvergård var en stor norsk arkitekt og hans bygg, slik som det gamle sykehuset i Kristiansand, er et kulturminne. Kulturminner skal vi ivareta så langt det lar seg gjøre. Rives de er de for alltid borte. Slik som den gamle Transformatoren på Bjørndalssletta. Jeg husker godt at jeg som ungdom tenkte at en dag blir dette et kult bygg, innredet til leiligheter eller selskapslokale. Det ble i stedet revet.

La oss ikke gjøre det samme med det gamle sykehuset vårt i Kristiansand, opprinnelig tegnet av Ole Øvergård og senere påbygget. Legg merke til linjene på det gamle sykehuset - det er lekkert og komplekst. Det er faktisk moderne igjen i dag. Kanskje har et av nybyggene på Tangvall hentet litt inspirasjon der? Selvfølgelig må hele bygget gjennom en total renovasjon og transformasjon, men tenk hvor flott det kan bli! Vi har heldigvis gode eksempler på når bygg i Kristiansand ivaretas og gjennomgår en transformasjon, slik som St Josephs, Kasernen og Kongensgate skole. En stor takk til utbyggere som har investert, ivaretatt og fornyet.

Rett før bystyremøtet 26. april fikk jeg med meg et svært spennende seminar på Bølgen Bærekraftsenter. Temaet «Transformasjon av kulturminner -om riving, klima og miljø, transformasjon og det gamle sykehuset» stod virkelig til forventningen. Jeg skulle ønske flere bystyrepolitikere hadde hørt foredraget av Markus Sanner fra Fortidsminneforeningen i Kristiansand og omegn, for han er dyktig og tydelig.

Kanskje er vi litt lei all minimalisme og kanskje er arkitekturopprøret nåtidens stemme som vil prege arkitekturen i tiden fremover? Gjenbruk og ombruk har iallfall kommet for å bli. Vern er ikke bare en paragraf, det kan skape gode bymiljø og fortelle vår historie. SINTEFs rapport «Grønt er ikke bare en farge – Bærekraftige bygninger eksisterer allerede» konkluderer med at det er et stort uutnyttet potensial for miljøgevinster i den eksisterende bygnings-massen. Miljøpåvirkningen fra eksisterende bygninger er kun rundt halvparten av den fra nybygg.

Jeg er ikke i tvil om det gamle sykehuset og Ole Øvergårds arkitektur, og sett i et klimaperspektiv er det ingen tvil om hva som lønner seg. Å bevare betongbygg fremfor å rive og bygge nytt setter et vesentlig mindre klimafotavtrykk.

La oss bevare det gamle sykehuset! Det er historisk og det er fremtiden.