I gamle dager var det bare det rike borgerskapet i de aller største byene som kunne glede seg over symfonisk musikk og teater av høy kvalitet. Gjennom en tydelig satsing gjennom mange år, med bred politisk oppslutning, når kunsten i dag befolkningen over hele Norge.

Norge har 7 symfoniorkestre, ett i Kristiansand. Og vi har en rekke teatre, hvor Kilden Teater er en solid aktør. Sørlandets kunstmuseum, nå Kunstsilo, blir ett av landets ledende museer for billedkunst.

Det er staten som er den viktigste finansiøren av kunstinstitusjonene. Kilden får 70 prosent av offentlige bevilgninger fra staten, 235 millioner i 2023, og 30 prosent fra fylke og kommune. Kunstsilo får 60 prosent fra staten.

Harald Furre. Foto: Jacob J. Buchard

Det er altså store statlige midler som hvert år tilflyter den lokale økonomien. Uten det lokale bidraget, vil ikke statens penger komme. Stortinget har vedtatt et prinsipp om fordeling mellom staten og regionene.

Kilden fikk i 2022 40 millioner fra Kristiansand kommune. Våre ansatte betalte samme år 40 millioner i skatt, og vi betalte 22 millioner i arbeidsgiveravgift. Videre kjøpte vi i varer og tjenester fra leverandører i Kristiansand for ca. 30 millioner. De ansatte legger naturligvis mesteparten av sine penger igjen i den lokale økonomien.

I sum er det ingen tvil om at det statlige bidraget til Kilden utløser så stor økonomisk effekt lokalt at det med god margin overstiger beløpet kommunen bidrar med.

Kristiansand vil altså bli fattigere om kommunen kutter støtten til Kilden og Kunstsilo, rent økonomisk.

I tillegg blir byen og regionen fattigere kulturelt sett. OECD har forsket mye på betydningen av kulturvirksomheter. De påpeker at kultur er en viktig kilde til jobber og skatteinntekter, men at det også er andre viktige effekter. Kultur bidrar til å modernisere den lokale økonomien og lokalsamfunnet. Kultur bidrar til å skape attraktive steder å leve i, besøke og investere i. Kultur bidrar til økt innovasjonskraft og produktivitet. Og viktigst: Det er stadig sterkere bevis for at deltakelse i kulturaktiviteter har positiv effekt på helse, livskvalitet og sosial integrering.

Profesjonelle kunst- og kulturinstitusjoner er med på å gi befolkningen næring, refleksjon, undring, trøst og tilhørighet.

I et større perspektiv er det å ha noe en kan samles om, et felles referansegrunnlag, verdier vi som samfunn trenger.

Kultur skapes ikke minst i samspillet mellom profesjonelle institusjoner og amatører. Utallige av Kildens ansatte bidrar i det frivillige lokale kulturlivet på så mange måter, både som dirigenter, instrumentlærere og instruktører i en rekke fag. Amatører i alle aldre bidrar i Kildens profesjonelle oppsetninger.

Det er stadig sterkere bevis for at deltakelse i kulturaktiviteter har positiv effekt på helse, livskvalitet og sosial integrering.

Eksempler fra fjoråret er symfonisk nabofest i åpningsuken for ny kulturskole, teaterforestillingen «Samhold søkes» der et knippe seniorer var skuespillere, forestillingen «SPOR» som inkluderer elever i videregående skole med ulik funksjonsgrad og «Like til Betlehem» som trakk mer enn 14.000 publikummere. De som hevder at en by og en region kan ha et like levende amatørkultur-miljø uten sterke profesjonelle institusjoner, tar etter min mening feil. Også Universitetet i Agder er en viktig partner for Kilden og dette samarbeidet bidrar blant annet til å øke attraktiviteten av UiA som studiested, særlig for studenter innen klassisk musikk, men også generelt.

I Kilden er vi glade for at flertallet av politikerne fortsatt står bak en politikk som erkjenner at kunst med kvalitet koster, og at det offentlige må bruke betydelige midler på kunst dersom den skal nå et bredt publikum og være med å bygge regionen. Kilden har lykkes med å være noe for alle. Som kjent viste innbyggerundersøkelsen i fjor at 90 prosent av Kristiansands befolkning, og 70 prosent av Agders, har vært i Kilden. Og nær 70 prosent av Agders befolkning mener at Kilden har gjort regionen mer attraktiv. Vi lover å fortsette med å berøre og begeistre!

Foto: Bjelland, Kjartan
Foto: Jacob J. Buchard

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.