Anneli har i mange år jobbet med ungdommer som forteller og viser hvor lett tilgjengelig rus er for dem – og ikke minst hvor lett det er å få tak i.

Alt foregår i sosiale medier – og ungdommene våre kan like gjerne sitte i senga på rommet sitt og «bestille» narkotika. Snap fungerer som en reklamekanal for stoffene som er tilgjengelig, de kan betale på Vipps – og avtale hvor de skal få dette levert.

Sosiale medier har bidratt til en skummel utvikling. Det er viktig at vi som voksne forsøker å skape en dialog med ungdommene våre rundt rus. Vi må ikke være naive og tenke at våre egne barn ikke kan komme bort i narkotika, forsøke dette på en fest eller at de ikke utsettes for tilgangen til det.

Det er tilgjengelig og det finnes i alle miljøer. Vi skal heller ikke glemme at rusmidlene får de tak i et sted, og det er mange unge som også tjener penger på å være en som selger.

Som voksne må vi tørre å stille spørsmål og vise at vi er interesserte. At vi lurer på hvor barna våre er og hvor de oppholder seg. Hvem de er sammen med? Var det rus på festen?

Malin Ali

Samfunnsdebattant

Anneli Åsland Amodei

Coach og karriererådgiver

Hvis vi klarer å få til en dialog med ungdommene så tror vi at vi har kommet langt på vei. At vi normaliserer samtalen rundt rus – ikke nødvendigvis normalisere det å ruse seg.

Vi må gi dem god, balansert og relevant informasjon. Kunnskap om risiko kan for noen være avgjørende for om de takker ja eller nei i møte med tilbud om å prøve narkotika.

Sjansen for at noe kan gå galt er større enn hva som muligens kan være mange ungdommer sin oppfatning og erfaring. Det tenker vi er viktig å være tydlige på. Det som kanskje betyr mest er hvis alle klarer å være trygge voksne som kan hjelpe uten fordømmelse.

Ungdommen må føle at vi er der for dem om de trenger hjelp. Som voksne er det vårt ansvar å skape den tryggheten.

Vi må ikke bare bry oss om våre egne. Vi må også bry oss om naboens barn – og vi må samarbeide med hverandre.

Det er likevel lurt å huske på at uansett hvor mye godt vi gjør for å forebygge, så er det dessverre ingen garanti for at barna våre holder seg unna rusmidler.

Én ting er sikkert, og det er at vi kan ikke være naive. Spesielt når noen av de mest kjente influencerne i Norge fronter at «livet blir cirka en milliard ganger morsommere om bare man gir litt mer faen».

Det er så skremmende at mange unge bagatelliserer rusmidler når vi vet at det kan få store og fatale konsekvenser. Vi har ingen flere unge å miste til rusen!

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.