Nei. Nypotetene i butikkene er stort sett ikke fra Norge. De nypotetene man finner i butikkhyllene på Kiwi, Rema, Meny og Coop Extra er først og fremst fra Israel. Men det er ikke sikkert du legger merke til det. Det brukes nemlig mange metoder for å dekke over dette faktumet.

For litt siden måtte «Nyt Norge» rykke ut og beklage, etter at de hadde blitt kontaktet av en årvåken kunde. Det viste seg nemlig at deres merke var brukt på poser med «norske» nypoteter som Rema solgte – men potetene var langt fra norske. De var fra Israel, sto det med små bokstaver. Under «Nyt Norge»- logoen.

Hvorfor er butikkene i Norge fulle av nypoteter fra Asia? Det er da verken etisk forsvarlig eller bærekraftig? Og hvorfor er det så vanskelig å finne ut om frukt og grønt i butikkene er produsert i Israel? Når det gjelder nypotetene er de bl.a. forkledd som «Nypoteter fra utvalgte middelhavsland». Men de er fra Israel.

Sammenstøter mellom palestinske demonstranter og israelsk forsvar og grensepoliti. Foto: NASSER ISHTAYEH / Ap

Byrådet i Oslo vedtok 4. mai at Oslo kommune ikke skal handle varer og tjenester fra selskap som medvirker til å opprettholde ulovlig okkupasjon.

Dette vedtaket kan Oslo nå bruke for alt det er verdt, når det nå diskuteres om man skal boikotte Freia eller ikke. Til og med lokale Hennig-Olsen er i diskusjon om emnet. Skal Freia boikottes?

Vi som i alle år har snakket høyt om å boikotte varer produsert på ulovlig okkupert palestinsk jord har ikke sett denne typen engasjement før. Kan det være forskjell på okkupasjon og okkupasjon, menneskerettighetsbrudd og menneskerettighetsbrudd…?

Jeg sendte en mail til min lokale Coop forhandler, for å få svar på hvorfor de selger frukt og grønt fra Israel – det kolliderer fullstendig med deres bærekraftsmål og etiske retningslinjer. Israel har okkupert palestinsk land, drept og fordrevet palestinerne siden 1948, og det pågår fortsatt. Da er det ikke holdbart at Coop selger produkter produsert på okkupert, palestinsk land.

De aller fleste frukt og grønnsaker som er produsert i Israel er produsert i Jordan-dalen. Jordan-dalen ligger på Vestbredden. Det som skulle blitt en del av den palestinske staten ifølge Oslo-avtalen, som er 30 år i år. Bama og Coop vet kanskje ikke at Jordan-dalen ligger i Palestina? At Palestina er okkupert av Israel?

Hvorfor er det så vanskelig å finne ut om frukt og grønt i butikkene er produsert i Israel?

Den norske regjeringa sier at de støtter opprettelsen av en palestinsk stat, og derfor overføres det penger til de palestinske selvstyremyndighetene hvert år. Samtidig drives det altså utstrakt handel med okkupasjonsmakta. Også fra Coops side. Og Kiwi. Og Meny. I Kristiansand og i Oslo. Hvorfor det?

Lurer du på hvorfor ikke det er satt opp store skilt i butikkene med «Nypoteter fra Israel»? Jeg tipper det er fordi vi da ikke ville kjøpt de potetene. Til og med fanatiske Israel-venner kommenterer høylytt i sosiale medier når Palestina-venner legger ut bilder av israelsk frukt og grønnsaker. «Takk», skriver de «nå vet vi hvor vi kan kjøpe nypotetene fra Israel». Ikke så lett å finne opprinnelsesland? Da er de fra Israel.

Butikkene forsøker altså bevisst å kamuflere hvor f.eks. dadlene, nypotetene og paprikaen kommer fra. Bruk forbrukermakta og si fra. Det er ikke etisk forsvarlig eller bærekraftig å kjøpe frukt og grønt fra en okkupantstat i Asia. Punktum.

Innlegget ble først publisert med feil navn. Dette er nå rettet. Vi beklager. Red.