Først og fremst er det et lovpålegg fra kommunen om å ha tilbud om fysioterapi til befolkningen. Kommunen kan velge om de vil ha fast ansatte fysioterapeuter eller avtalefysioterapeuter. Utgiftene for dette skal for kommunen gå ut på ett. Det som ikke går ut på ett, er hva fast ansatte fysioterapeuter og hva avtalefysioterapeuter kan tilby av tjenester. Det er folketrygdloven som regulerer hva du kan bidra med som avtalefysioterapeut.

I tillegg presiseres det i funksjons- og kvalitetsforskriften at kommunen skal opprette tilskudd som er i samsvar med det reelle behovet for fysioterapi kommunens innbyggere har. I 2010/11 ble det en endring av fordeling mellom driftstilskudd, refusjoner fra folketrygden og pasientenes egenandel. En vesentlig større del ble lagt på driftstilskuddet og samme vesentlige reduksjon kom i refusjonene.

Det er Stortinget som årlig fastsetter egenandelene. Denne omleggingen resulterte i at fysioterapeuter med avtaler som er mindre enn 100 prosent, fikk i vesentlig grad redusert sitt bidrag til driftstilskuddet. Det er mange år siden det ble endret at driftstilskuddet ikke lengre er øremerket drift. Navnet på tilskuddet er misvisende, det er derfor «avtalefysioterapi» er en mer korrekt benevnelse. Gjennom driftsavtalen mellom kommunen og fysioterapeuten betaler kommunen et årlig driftstilskudd pålydende p.t. 496.800 for 100 prosent avtalehjemmel. Kommunen bærer ingen andre kostnader.

Annen inntekt fysioterapeutene har er Helfo utbetaling og egenandel som til sammen tilsvarer ca. kr 5-600.000 i året. Fysioterapeuten arbeider som selvstendig næringsdrivende og må selv dekke alle kostnader til driften: husleie, utstyr, forsikringer, lisenser, sykefraværsordning, pensjon m.m. Kvalitetsforskriften stiller krav til utforming av lokalene, så en kan ikke bare leie et lite kontor. Her skal det være universelt utformet og mulighet for rehabilitering og trening.

Avtalefysioterapeutene i Kristiansand kommune arbeider med et bredt spekter av pasienter blant innbyggerne og behandler årlig et stort volum av nyopererte, sykemeldte, personer med kroniske lidelser og andre med behov for opptrening og rehabilitering. Tjenesten bidrar til å redusere sykefravær og behovet for pleietjenester, samt å gi økt livsmestring for de som må leve med sykdom og redusert funksjon. Muskel- og skjelettplager er den største enkeltårsaken til sykefravær i Norge i dag.

Fysioterapeutene opplever økende behov og etterspørsel, som blant annet skyldes et stadig større antall eldre, økende grad av livsstilssykdommer, flere opererte i sykehus og økt oppfølgingsansvar for pasienter som tidligere ble ivaretatt av sykehus/rehabiliteringssentre.

For å håndtere den stadig økende pasientmassen arbeider avtalefysioterapeutene langt utover størrelsen på sine avtalehjemler. Avtalefysioterapi er billigere enn sykehjem, omsorgsbolig og langtidssykemldte.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.