Jaha, så det er dette voksne, kloke, utdannede og dannede mennesker ønsker å formidle til dagens unge. Sex er digg, bare pass på å spørre om lov.

Som om sex er en pose smågodt som man gjerne kan forsyne seg av, bare man har fått lov og passer på at man ikke får hull i tennene. Som om sex er ei ny bukse, et par kule sko eller den øllen jeg liker best. Sex er digg, bare du har fått lov til å forsyne deg.

Marianne Lillesvangstu. Foto: Knut Holt

Er dette en del av dannelsesreisen vi voksne i et moderne, reflektert og opplyst samfunn i 2023 byr vår ungdom? Er dette det store oppslaget vi vil fronte? Jeg håper ikke det. Jeg synes det ligner på et svik.

Som om sex er ei ny bukse, et par kule sko eller den øllen jeg liker best.

Jeg skjønner at samtykkeloven er viktig, jeg er for den. Men du verden så fattig og platt budskapet på bildet fremstår. Ikke minst når vi vet at festkonseptet mange unge er en del av, ofte dreier seg om å dra på byen eller samles et sted hvor alkoholinntaket kan være ganske høyt, musikken enda høyere, og hvor den festlige kvelden avrundes med et ligg. – Ble det noe på deg i helga?

Jo da, sex er helt sikkert digg. For noen. For andre blir det ganske kleint. Ikke fordi de ble våken- eller sove-voldtatt, men fordi det ikke var så bra.

I mine samtaler med unge mennesker, gjerne mandag etter helg, kom det ofte fram at det manglet noe i sexopplevelsene deres. Det fine, det flotte, det vakre, det trygge, det som skapte glede var ikke der. – Det ble så kleint, jeg er så deppa. Det ble bare dumt og flaut. Jeg sa ja, men det var ikke noe gøy.

Ikke så digg, altså.

Hvor blir det av det sunne, det fine i den seksuelle dannelsesreisen hjem, skole og storsamfunn gir sine unge? Hvor blir samtalen om forelskelse og kjærlighet av? Hvor blir den utdypende, kloke og nære samtalen av, den som handler om følelsene vi har ut over lyst og begjær? Den som lar unge mennesker kjenne seg verdifulle i en verden hvor sex også får lov til å være et kjærlighetsspråk? Ikke kun et uttrykk for tilfeldig lyst og begjær – ofte i fylla? Hvor møter unge mennesker et verdigrunnlag for sin seksuelle dannelsesreise? Noe mer enn et samtykke og en ofte flau ettersmak?

Kanskje det er på tide å snakke med de unge om erotikk. Erotikk av det slaget som dreier seg om det spennende spillet, flørten, de fine berøringene. Kvaliteter som gjør menneskelig seksualitet til noe vakkert mellom to mennesker som er tiltrukket av hverandre. Som har tatt seg tid til å bli forelsket før klærne faller. Som har gitt seg selv muligheten til å bli bekreftet av den andre. – Ja, jeg liker deg, jeg vil gjerne være med deg.

Kanskje det er på tide å snakke med de unge om erotikk.

Jeg tror det er på tide å snakke om mer enn sikker prevensjon og samtykke. De unge fortjener at det brukes god tid på å samtale om psykisk helse knyttet til seksuell aktivitet. Altfor mange føler seg kleine og fortvilet etter helgas festligheter. Altfor mange sa ja uten egentlig å mene det. Fordi det var viktig å være kul, være med, ikke være kjip og prippen.

Jeg tror det er på tide å snakke om mer enn sikker prevensjon og samtykke.

Ungdom må få steder å utvikle sitt språk for hvem de er, hva de vil, hva de synes er bra for dem seksuelt. De må få skikkelig kunnskap og få stille sine spørsmål. Ikke bare på dertil egnede nettsteder, men også i møte med levende mennesker. Steder der de kan se og snakke om de gode kjærlighetsfilmene, de gode romanene, diktene, bildene og musikken. Få del i den rikdommen som ligger i en sunn seksuelle dannelsesreise, en vakker reise, en mangfoldig reise som gir flere tanker å tenke med og muligheten for å danne seg et verdigrunnlag som bygger glede og trygghet i livene deres.

For mennesket er mer enn natur. Mer enn rått begjær og kåthet. Uforpliktende sex er ikke alltid så digg. Ikke en gang om det foreligger et samtykke.