En trykkoker er blant kjøkkenutstyret som alle har hørt om, men som nesten ingen bruker. Denne fire hundre år gamle oppfinnelsen sto nesten garantert på kjøkkenet til dine besteforeldre, men det fleste har nok latt den ligge eller kastet den når de har funnet den innerst i hjørnet på loftet. Det er synd, for de siste årene har trykkokeren virkelig fått sin renessanse, parallelt med at noen av verdens beste kokker har fått øynene opp for hvilke fantastiske muligheter den gir.

De fleste som kjenner til trykkokeren fra før, kjenner den først og fremst for sine fantastiske egenskaper til å kutte ned på tidsbruken. Potetene er ferdig kokt på syv minutter, pinnekjøtt på tre kvarter. Å koke en hel kylling på 15 minutter i stedet for en time er heller ingen ulempe i en tid hvor alle tilsynelatende konkurrerer om å ha det mest mulig travelt.

Går raskere

Jeg liker selvsagt også at ting går mye fortere med en trykkoker, men heldigvis har jeg opplevd de andre fantastiske mulighetene denne lille kraftkaren av en gryte har. En trykkoker fungerer nemlig slik at man bygger opp trykk ved å koke opp vann eller annen væske i en forseglet gryte med sikkerhetsventiler. Når det ønskede trykket er oppnådd vil ventilene begynne å fungere slik at man har et helt stabilt trykk, og ikke minst temperatur, gjennom hele koketiden.

Ved havoverflaten koker som kjent vann ved hundre grader, men hvis du øker trykker med en atmosfæres (et bars) trykk, øker kokepunktet til 120 grader. Da går alt mye fortere. Det at du har samme temperatur hver gang, gjør også at du kan stole på klokken og ikke magefølelsen når du skal lage mat. Den nydelige risottoen du laget i går på syv minutter blir akkurat like bra neste gang du lager den på samme måte. Ferdig snakket.

Holder på aromastoffene

En annen forskjell med trykkoking er at den holder de fleste aromastoffene inne i gryten i stedet for at de sprer seg i hele huset. Resultatet er påfallende, og plutselig begynner maten å smake både mer og bedre. Spesielt den såkalte Maillaird-reaksjonen, som er en bruningsreaksjon mellom proteiner og karbohydrater, får seg et realt oppsving i den høye temperaturen i trykkokeren. Det er det som gir en ekstra dimensjon til mat tilberedt i den gamle gryten.

En trykkoker koster mellom 500 og 2500 kroner og er blitt veldig tilgjengelig i de fleste kjøkkenbutikker, og i norske og utenlandske nettbutikker. Det er ikke nødvendigvis slik at dyrest er best, men man kjenner selvsagt at de dyre er mer solide og forseggjorte enn de billigere utgavene. Trykkokeren hadde tidligere et rykte på seg for å være potensielt farlig, men dagens ventiler gjør den helt trygg i bruk. Dagens oppskrifter kan lages uten trykkoker, men da tar det altså mye lengre tid.

Les oppskriftene og la deg inspirere av å se all tiden du kan spare på å lage mat som også smaker bedre.

Kyllingkraft

2 kg kyllingvinger eller skrog av kyllinger

3 ss solsikkeolje 150 g løk, skrelt og kuttet i tynne skiver

75 g gulrot, skrelt og kuttet i skiver

100 g sjampinjong, renset og delt i fire

2 hvitløksfedd, skrelt og finhakket

Hobbykokken_trykk-koker_04.jpg Foto: MAGNUS WINTERSBORG

Forvarm ovnen til 200 ºC. Ha kyllingvingene i en ildfast form. Stek kyllingvingene i ovnen i en time, og snu dem en gang hvert kvarter for å få en jevn bruning. Hell fettet fra formen og ta vekk kyllingvingene. Ha litt vann oppi formen, skrap ut kyllingbitene som har satt seg fast i formen og ta vare på væsken.

Varm oljen i en trykkoker på middels til sterk varme. Når oljen er varm har du oppi løken og steker til den er gyllenbrun. Rør ofte for å for å hindre at den setter seg fast i bunnen, ca. 10 minutter. Ha oppi gulrøttene og stek til de er møre, ca. 10 minutter. Tilsett så sopp og hvitløk. Stek til soppen er gjennomstek og lett brunet, ca. 5–10 minutter.

Ha oppi kyllingvingene og væsken som du kokte ut formen med. Ha to liter kaldt vann oppi gryten og kok opp. Fjern ev. skum og urenheter som kommer til toppen. Ta lokket på trykkokeren og få den opp i fullt trykk. Reduserer varmen og kok under fullt trykk i 1 time. Ta trykkokeren av varmen og la den kjøle ned slik at trykket forsvinner naturlig før du tar av lokket. Sil kraften gjennom en finmasket sil kledd med musselin-klede i en bolle. Ha bollen over et isbad for å kjøle ned så fort som mulig.

Oppbevares i kjøleskapet over natten. Skrap vekk fettlaget før du bruker kraften eller fryser den ned. Lager du kyllingkraften uten trykkoker må du beregne 4-6 timers koketid.

Potet— og løksuppe

500 g poteter, skrelt og kuttet i biter

2 mellomstore løk, kuttet i biter

2 ss olje vann

1 dl fløte eller crème fraîche muskatnøtt, salt og pepper

Hobbykokken_trykk-koker_05.jpg Foto: MAGNUS WINTERSBORG

Stek løken i litt olje på middels sterk varme i noen minutter til den er blank. Ha oppi potetene og fyll opp med kaldt vann slik at det dekker grønnsakene, ca. 4 dl. Ta på lokket, skru på full varme og få fullt trykk i trykkokeren.

Skru ned varmen og la det koke på fullt trykk i fem minutter. Ta vekk fra platen, slipp ut trykket og åpne lokket. Tilsett fløte/crème fraîche og smak til med krydder. Bruk en stavmikser eller blender og purér suppen til du har en helt glatt suppe. Hvis du ikke har trykkoker, lar du det koke i 15–20 minutter til potetene er møre.

Deilig hverdagsmiddag

1 pakke biffstrimler (400-500 g)

2 ss olivenolje

4 stk. gulrøtter, skrelt og grovhakket i ca. like store biter

1 stk. rød løk, skrelt og grovhakket

1 stk. gul løk, skrelt og grovhakket

5 stk. mellomstore poteter, skrelt og delt i store biter

1 boks tomater, grovhakkede

3 stk. hvitløksfedd, finhakket

3 dl kjøttkraft

1 ss provence-krydder smak til med salt og pepper

Hobbykokken_trykk-koker_02.jpg Foto: MAGNUS WINTERSBORG

Stek biffstrimlene i olje på sterk varme til de er gyllenbrune, det tar et par minutter. Ha gulrøtter, løk, potet, krydder og hvitløksfedd oppi gryten og stek sammen med kjøttet 4–5 minutter. Tilsett tomater og kjøttkraft, ha på lokket til trykkokeren og kok opp til du har oppnådd fullt trykk. Skru ned varmen og hold fullt trykk i 15 minutter.

Ta av trykkokeren av komfyren og fjern trykket ved å helle kaldt vann over lokket. Nå er maten klar – under en halvtime etter du begynte. Hvis du ikke har trykkoker må du beregne ca. en times koketid for å få kjøttet mørt.

Eplegrøt (4 porsjoner)

1 kg epler

2,5 dl eplejuice (bruk mer hvis du ikke bruker trykkoker)

1 kanelstang

Hobbykokken_trykk-koker_01.jpg Foto: MAGNUS WINTERSBORG

Del eplene i like store biter (ikke ta med stilken). Kok opp eplejuicen, hell oppi eplebitene og kanelstangen og la det koke under maks trykk i syv minutter. Husk å følge bruksanvisningene til din trykkoker i forhold til bruk og avkjøling av gryten. Nå er eplebitene gjennomkokt og du kan lage deilig purert eplegrøt ved å bruke en stavmikser. Smak eventuelt til med sukker.

Serveres varm, lunken eller kald. Jeg pleier å servere eplegrøt sammen med litt crème fraîche, iblandet litt vanilje. Hvis du ikke har trykkoker lar du eplene koke til de er møre, ca. 30 minutter.