- Føler meg som halvt sørlending

Siw Anita Andersen er så glad i kristiansandsdialekten at hun aldri kunne spilt noe annet enn en nisse fra Sørlandet.

Publisert: Publisert:

Spiller kristiansander: Siw Anita Andersen har fått mange i julestemning med sin rolle som Synne i Nissene over skog og hei. Foto: Foto: TVNorge

  • Line Raaen Osmundsen Active
Denne artikkelen er over åtte år gammel

KRISTIANSAND: Siw Anita Andersen ble allemannseie da hun spilte Målfrid i komiserien "Mot i brøstet". Denne julen har hun gjort stor suksess med den artige rollen som Synne Iversen i TVNorges julekalender Nissene over skog og hei. Og mens tv-nissene har kjempet seg fram over skog og hei med julegaver, har Andersen stått på scenen på Folketeateret i Oslo som Mamsen i «Jul i Blåfjell» for sjette år siden 2003. Det har med andre ord blitt mye nisser denne jula.

Hvordan har det vært å være med i Nissene over skog og hei?

— Vi har hatt det utrolig morsomt. Nå ble jo innspillingen gjort for lenge siden, men det var en opplevelse. Vi vagget rundt i store varmedresser, med nissekostymer utenpå, så det var masse gøy og mye latter med en kjempehyggelig gjeng.

Hvem er din favoritt-personlighet fra serien?

— Å, det er mange. Men Espen Eckbo sin figur som Rhino Thue er fantastisk. Han er jo så alvorlig i alt han gjør, og ser ikke humoren i noe som helst. Alt som blir gjort blir tatt ille opp. Ellers er Atle Antonsen som Bent en morsom fyr. Han kommer ut og inn av serien, men er like fornøyd uansett. Jeg ler godt av begge to.

Hva med din egen rolle som kristiansanderen Synne Iversen?— Med en pappa som kommer fra Kristiansand føler jeg meg som halvt sørlending, så for meg var det helt naturlig å spille kristiansander hvis jeg skulle ha en annen dialekt. Kristiansand er mitt hjem nummer to, og helt siden jeg var liten har jeg tilbrakt mye tid her nede hos familie og på hytta vår. Så sørlandsdialekten har gått ganske greit å etterlikne.

Kristiansand er mitt hjem nummer to, og helt siden jeg var liten har jeg tilbrakt mye tid her nede hos familie og på hytta vår. Så sørlandsdialekten har gått ganske greit å etterlikne.

Et juleminne du husker godt?

— Den dag i dag husker jeg at jeg faktisk så julenissen kjøre av gårde med alle reinsdyrene og sleden sin opp i lufta for å levere julegaver på julaften. Det ble snakket så mye om dette i barneårene at man faktisk tilslutt ble overbevist om at man så dette med egne øyne

Kan du fortelle noe folk ikke vet om det?

— Jeg har skikkelig høydeskrekk! Nå når vi spilte inn Nissene over skog og hei skulle vi gå over en hengebru som var litt over bakken. Jeg gikk på med godt mot, men kom bare fem skritt ut på broa, før jeg måtte gå tilbake igjen. Så da måtte vi inn med stand-in som tok over for meg.

Det modigste du har gjort?

— Da jeg som veldig ung, og uten fast jobb, turte å kjøpe meg leilighet i Oslo.

Hva gjør det glad i hverdagen?

— Det er ofte de små, hverdagslige tingene som gjør meg glad. Det kan være alt fra at det er hyggelig stemning på teateret til at jeg hører en spesiell barnelatter fra salen under forestilling. Bare det å gå en herlig tur ute i naturen gjør meg også ofte glad.

Det er ofte de små, hverdagslige tingene som gjør meg glad. Det kan være alt fra at det er hyggelig stemning på teateret til at jeg hører en spesiell barnelatter fra salen under forestilling.

Hva gjør deg irritert?

— Eiendomsskatten irriterer meg noe veldig. Så irriterer det meg at de begynner å selge juleting i butikkene allerede i oktober. Jeg synes ikke julemarsipan, julebrus og de tingene der trenger å komme i butikkene tidligere enn et par uker før jul.

Hvem var du på barneskolen?

— Jeg var ei veldig aktiv jente som drev med både kor, friidrett, håndball og korps. Jeg var pliktoppfyllende på skolen, og i venninnegjengen var jeg en av mange. Jeg tror ikke jeg pekte meg ut i verken den ene eller andre retningen.

Den beste boka du har lest?

— Jeg har lest mange gode bøker, og har veldig sansen for bøkene til Stieg Larsson. Ellers er jeg ikke spesielt opptatt av noen spesiell kategori, jeg leser egentlig det meste, bare bøkene fenger meg.

Hva slags musikk hører du på?

— Å ja, musikk er jeg glad i. Jeg hører på det når jeg lager mat, rydder, eller egentlig når som helst. For tiden går det mye i Jarle Bernhoft.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.