Hun nærmer seg kanten. Det er noen meter ned, og en stund siden sist hun hoppet her. Hun nøler litt. Så tar hun sykkelen med noen meter bakover, klikker inn i pedalene og setter utfor.

Svusj!

Knappe to sekunder etter treffer dekkene bakken, og Hilde triller rolig bortover stien.

– Håh! Det var ikke så ille som jeg trodde! sier Hilde Sangeland Strædet (32).

Høyt henger de: Hilde Sangesland Strædet (32) har full kontroll over sykkelen når hun setter utfor droppet.
Kristin Ellefsen
Så glad er Hilde Sangesland Strædet (32) når hun får drive på med det hun liker best; å sykle på stier i skogen.
Kristin Ellefsen

Livsstil

Det siste året har Hilde bodd hjemme hos sine foreldre og leid ut leiligheten sin for å spare penger. Hun har permisjon fra jobben som dyrepasser i Dyreparken for å kunne reise, og sykle. Bare i år har hun vært på New Zealand, kjørt Norge på kryss og tvers, og besøkt Alpene. Der bodde hun i bilen med to sykler. Nylig kom hun tilbake fra en måned i Malaga.

– Der jobbet jeg som sykkel-instruktør og guide, noe jeg skal fortsette med gjennom vinteren, før jeg er tilbake i Dyreparken til våren. Det går i ett, men jeg trives med denne livsstilen, forteller Strædet.


Bratt læringskurve

Hilde har syklet siden hun var bitteliten, både som avisbud og postbud. Stisykling var noe hun startet med først i voksen alder. I 2012 kjøpte hun sin første utforsykkel, brukt. Siden da har hun vunnet NM i utfor tre ganger, blitt nordisk mester i utfor i 2015, samt vunnet norgescupen i Enduro tre ganger. En ganske bratt læringskurve, med andre ord. Og selv om hun til vanlig ikke er så opptatt av hvor langt eller fort hun sykler, liker hun utfordringen ved å konkurrere.

– Jeg pusher meg litt ekstra da, jeg liker det. Og så får jeg nye venner i sykkelmiljøet, og det er jo fint, sier Strædet.

Hilde Sangesland Strædet (32) sykler på stier i Jegersberg. Foto: Kristin Ellefsen. Dronefoto: Christian Nørstebø

Økende interesse

Interessen for uorganisert sykling i Bymarka og andre områder rundt Kristiansand er økende, ifølge Strædet. Hun møter syklister stort sett hver gang hun er i Jegersberg. Når flere og flere oppdager gleden ved å sykle på stier i marka, kan det av og til hende man møter fotgjengere som ikke er like glad i syklister. Men allemannsretten gir plass til både syklister og gående på stiene i marka. Man må bare være flinke til å dele, mener Strædet.

– Jeg forsøker å ta hensyn til fotgjengere så godt jeg kan, både ved å senke farten og ved å si «hei!». De fleste jeg møter er bare positive, sier hun.

Jegersberg er ett av Hildes favorittområder.
Kristin Ellefsen

Søker skogens ro

Hun liker stillheten skogen gir, det er der hun finner roen. Skjønt, det går ikke alltid rolig for seg når hun setter seg på sykkelen. Hun liker best å sykle nedover, og finne flyten.

– Det er jo nedover som liksom er belønningen, da. Det er utfordrende og gøy. Man må hele tiden jobbe med hodet og kroppen, og har absolutt ingen tid til å slappe av.

– Man må hele tiden jobbe med hodet og kroppen, og har absolutt ingen tid til å slappe av.

Det er nesten sånn at hun glemmer at det er trening, for det er så mye å være oppmerksom på. Alt fra røtter og steiner til underlag som veksler mellom vått og tørt, gjør at hun hele tiden må være fokusert. Følelsen av å mestre det å sykle i krevende terreng, er ubetalelig.

– Noen ganger ser stien helt umulig ut, men så prøver jeg, og så går det ofte greit likevel.

Hilde sykler på en fulldemper, som betyr at sykkelen har demping både foran og bak. Det er en fordel når man sykler i kupert terreng.
Kristin Ellefsen

Sosial aktivitet

Drivkraften bak å holde på med stisykling er sammensatt for Hilde Sangesland Strædet: Kjærligheten til naturen, adrenalin og endorfiner er viktige komponenter. Det samme er det sosiale.

– Selv om jeg sykler en del alene, er jeg også ofte på tur med andre. Vi heier på hverandre når vi prøver på spesielt vanskelige partier, også kalt crux. Det kan for eksempel være steinete partier som er teknisk krevende. Og så er det koselig å ha med nistepakke til en pause midtveis, hvor vi bare nyter naturen og snakker sammen. Av og til finner vi nye stier som vi må utforske, og det er også gøy, sier hun.

Nybegynnere

Stisykling er ikke så vanskelig å lære, men det kan være fint å beherske rett teknikk og god balanse før man setter utfor de bratteste bakkene.

– Det letteste er egentlig å bli med noen du kjenner som driver med stisykling, da kan de vise litt tips og triks. Eller så arrangeres det stadig kurs. Kristiansand Sykkelpark i Tveit er også populær for nybegynnere, forteller Hilde Sangesland Strædet.

Hilde liker godt å komme ut i skogen hvor det er stille og rolig.
Kristin Ellefsen