Kolbjørnsvik på Hisøya i Arendal. Et lite tettsted så spekket med Sørlandsidyll og minner fra gammel seilskutetid at TV2 og God Morgen Norge kåret plassen til Aust-Agders mest populære sted i 2012. Noen av de gamle trehusene kan dateres helt tilbake til 1600-tallet, veggene er fulle av historie og fortellinger om gammel sjøfartsstorhet, og sommerstid er de smale blomsterdekorerte smugene som tatt ut av et postkort. Men noe av æren for stedets popularitet kan nok også den lille brune puben Moringen ta, i hvert fall i nyere tid.

Stolte: Lokalbefolkningen er stolte av Moringen pub og ryktet den har fått. I 2012 kåret God Morgen Norge på TV2 Kolbjørnsvik til Aust-Agders mest populære tettsted. Foto: Reidar Kollstad

Konsert samler 1800 hver sommer

I 13 år har puben blitt drevet av seks kamerater fra nabolaget, og er blitt et samlingspunkt for alle i nærmiljøet. Puben et også et kjærkomment reisemål for både andre arendalitter og tilreisende turister som ofte kommer med ferja MF Kolbjørn III inn til den lille bukta på Hisøya. Hver sommer arrangeres også en stor konsert i regi Moringen, hvor hele havna blir stengt av og 1800 mennesker valfarter til Kolbjørnsvik for å få med seg band som DumDumBoys, De Lillos, Vamp, og nå til sommeren Sivert Høyem.

— Dette er historisk sett en plass hvor drikkestuene lå tett i tett i seilskutetida.

Med tanke på at puben som regel har åpent kun seks timer i uka, har den klart å tiltrekke seg mye oppmerksomhet i løpet av det siste tiåret.

— Vi er så fornøyd med at eiendomsmeglerne nå endelig har begynt å poengtere at nabolaget her har egen pub i boligannonsene! flirer eier og primus motor for Moringen, Espen Friisøe Orre. Selv bor han i et av husene rett bak puben, og mener stedet har blitt et viktig møtepunkt for hele nabolaget. Naboene Anna Kristina Loven, Jan Elvebakk, Knut Storhaug, Arvid Johannessen og Tore Marskar Eek-Jensen er enige. Å dra ned til puben hver fredag og å stille opp og hjelpe til under arrangementer på Moringen er blitt en naturlig del av å bo i Kolbjørnsvik.

Samlingssted: Moringen pub er drevet på idealistisk grunnlag av lokalbefolkningen i Kolbjørnsvik. De tre eierne Espen Friisøe Orre (t.v.), Arvid Johannessen og Knut Storhaug har vært med siden starten i 2002. Foto: Reidar Kollstad

Autentisk "drikkestue"

Målet for 13 år siden var å skape en autentisk «drikkestue» i nabolaget, og å innrede den slik drikkestuene så ut den gang da sjøfolkene kom til Kolbjørnsvik med de store seilskutene sine. Egentlig skulle den gamle trebygningen fra 1910 som nå huser Moringen jevnes med jorden, men lokalbefolkningen fikk til slutt innvilget sitt ønske og nå disponerer tre forskjellige foreninger huset i stedet.

— Dette er historisk sett en plass hvor drikkestuene lå tett i tett i seilskutetida. Jeg tror det var 8 til 10 drikkestuer bare her i Kolbjørnsvik. Og de ble hyppig besøkt av sjøfolk som måtte ha noe å ta seg til når de var i havn, forteller naboene på puben.

De mener nabolaget alltid har hatt rykte på seg for å være litt «bohemsk» og «drikkfeldig», uten at det er noe å skjemmes over. Spesielt ikke siden store navn som både Edvard Munch og Hans Jæger hyppig vandret rundt i Kolbjørnsvik for å hente inspirasjon til nye verk på slutten av 1800- tallet. Den dag i dag er fortsatt en av de gamle steintrappene bak puben bare kjent som «pimpetrappa».

  • Ferja og puben er livsnerven i nabolaget, og det er i dag vanskelig å se for seg Kolbjørnsvik uten disse to.

Ferja: Hvert 20. minutt går MF Kolbjørn III mellom Kolbjørnsvik og Arendal sentrum. Det hender ofte at gjester fra andre steder i Arendal velger å ta ferja over til Moringen i stedet for å gå i byen en fredagskveld. Foto: Reidar Kollstad

Livsnerven i nabolaget

Moringen var i sin tid også en av de første skjenkestedene som begynte å selge det populære ølet Nøgne Ø, og det førte blant annet til at ølelskere fra så langt av gårde som Stavanger tok morgentoget ned og nattoget opp igjen bare for å besøke puben og smake på det eksklusive brygget. Nok et eksempel på at den lille drikkestua med plass til 30 personer innendørs, har skaffet seg et rykte som går langt utover Hisøya.

Kolbjørnsvik har etter hvert blitt et svært attraktivt nabolag å flytte til, og prisene på de gamle trehusene deretter. Ifølge naboene på puben er det mange som flytter til og få som flytter fra, og de mener det gode miljøet i tillegg til beliggenheten og ferja som går hvert 20. minutt over til Arendal sentrum er noen av de viktigste årsakene til attraktiviteten.

— Ferja og puben er livsnerven i nabolaget, og det er i dag vanskelig å se for seg Kolbjørnsvik uten disse to, sier Espen Friisøe Orre.

**Har du tips til nabolag du synes vi bør skrive om? Send en mail til:

ann.magritt.arnli@fvn.no**