— Jammen, da gjenstår vel bare å si skål!

Jeg nøler plutselig et lite sekund. I glasset mitt flyter verdens dyreste vin. 80.000 kroner koster Domaine de la Romanée- Conti sin toppvin, en rødvin fra Burgund laget på pinot noir-druen. På annenhåndsmarkedet i Paris eller London er prisen langt dyrere. Men nå sitter jeg altså her, på Color Hotel i Skagen. Et bord. Ti plasser. En spesiell invitasjon. Andakt og dempet entusiasme.

Så hva handler denne artikkelen om? Ufyselig briljering? Flashing av flasker utilgjengelige for de fleste?

Nei. Dette er et lite glimt bak forhenget til en verden nesten ingen vet om. En merkelig og luksuriøs verden av klubber, samlere og spesielt inviterte. Jeg trekker pusten dypt, og tenker at jeg kanskje bare får oppleve dette én eneste gang.

— Skål, nokken!

vin1.JPG

Troféviner.

Så snart vininteressen tar av for alvor, søker folk seg mot ett av to kraftsentrum: Burgund eller Bordeaux.

Det er fordi vinene herfra er ikoniske. De har potensial til å bli gamle, slik at du kan smake dem gjennom hele vinens livssyklus, og de er gjenkjennelige. Du kan (ja, du kan også det) trene deg til å smake forskjell fra en kommune til den andre. Dette trigger folk.

Nerdene elsker hjernetrimmen. Samlerne søker de sjeldne flaskene. Eiendomsmeglerne, finansfolkene og alle som bikker en million i inntekt skal ha noe å flashe i selskapene sine.

vin2.JPG

Tror du det er toppen? Nei, nei, nei. Det finnes flere nivåer over som ikke bare handler om penger. For å komme dit må du ha det mest luksuriøse som finnes: tilgang. Tilgang til de lukkede rommene. Omgangskretsene. Nettverkene. De gamle flaskene som plutselig dukker opp på markedet, skifter hender og forsvinner ned i en ny kjeller. Her finner du også lærere og ingeniører. Vinkelnere og innkjøpere.

Jeg vet om folk som ikke har råd til å kjøpe leilighet, fordi jakten på de ypperste dråpene er viktigere. De ti som har fått plass rundt bordet denne kvelden er journalister, samlere og svært gode kunder av den danske vinhandler Ib Bergkjær som leder smakingen. Hvordan markerer hotellet posisjon i vinverden? Ved å vise at de kan trylle frem flaskene alle sikler etter.

Gammel vin

Sjelden vin. Får du tak i dem, er det slett ikke sikkert de lever lenger. Denne hobbyen er som å kjøpe ekstremt dyre Flax-lodd.

vin3.JPG

Stemningen raste i kjelleren da den ene av Bollingers sjeldne champagner det bare eksisterer 3800 flasker av i hele verden rett og slett luktet kloakk. 1954-årgangen Gattinara? Død som en sild. Men innimellom skjer mirakelet. At tiden er blitt kapslet inn der inne. Som et levende pergament. Et flik av historien blir smak som tindrer og vibrerer. Folk blir besatt av det. Jakter opplevelsene forbi lønnsslippen og landegrensene. Gir det store opplevelser? Absolutt. Gjør det deg lykkeligere? Nei. Stor vin kan uansett bare forsterke en indre følelse.

Mitt største champagneøyeblikk? En resignert og sliten kveld, omgitt av oppvask, Lego og hybelkaniner. Vi satt på gulvet, mannen min og jeg. En fantastisk champagne. Men viktigst av alt — vi var lykkelige.