— Jeg føler meg mest likestilt når jeg og min mor tømmer hyttedoen sammen.

Tine Sundtoft, fylkesrådmann Vest-Agder

Motto: Si det du mener, og men det du sier!

Har du noen gang opplevd forskjellsbehandling på bakgrunn av kjønn?

— Jeg har ikke opplevd det siden jeg gikk på barneskolen. Der skulle alle gutter ha sløyd, og alle jenter skulle ha håndarbeid, og da måtte jeg argumentere for at jeg ville ha sløyd. Det fikk jeg lov til.

Jeg har ikke opplevd forskjellsbehandling i forhold til kjønn i arbeidslivet. "Det får ikke du lov til, fordi du er kvinne", det har jeg aldri opplevd, verken i studie- eller yrkessammenheng.

Tine Sundtoft Foto: Sondre Steen Holvik

Hvordan kom du selv i den stillingen du har i dag?

— Jeg var i en spennende jobb som regiondirektør for NHO Agder da fylkesrådmannsstillingen ble lyst ut. Jeg så annonsen, men det var en anmodning som gjorde at jeg bestemte meg for å søke jobben.

Hvordan dyrker man fram nye kvinnelige ledere? Må man tilnærme seg på en annen måte enn med menn?

— Den dagen flere menn tar mer ansvar for barna, så vil det være flere kvinner som vil kunne ta lederroller. Det er fullt mulig å kombinere lederjobber med familieliv, men det forutsetter at menn og kvinner tar et felles ansvar i heimen. Jeg tror man i tillegg må fortsette å lete frem ledertalentene.

Når føler du deg mest likestilt?

— Jeg har vokst opp med flotte kvinnelige rollemodeller i familien, er gift med en moderne mann, har nære guttevenner som jeg diskuterer mye med og har venninner med ansvarsfulle jobber. Jeg har ikke følt at kjønn har vært brukt som argument for ikke å kunne gjøre noe. Jeg føler meg mest likestilt når jeg og min mor tømmer hyttedoen sammen.

Utøver kvinner og menn makt forskjellig?

— Det kommer mer an på personlighet og hvilke tanker man legger til grunn i lederrollen, enn hvilket kjønn man har. Men det kan være en kjønnsforskjell i forhold til å ta risiko. Det tror jeg er en av årsakene til at det er for få kvinnelige ledere i privat sektor.

Har menn og kvinner lik tilgang på makt?

— Jeg mener at vi i 2013 har lik tilgang til makt. Det er flere kvinner enn menn som tar høyere utdanning, og det er stadig flere menn som tar mer ansvar for egne barn.

Har du makt?

— Ja, jeg har makt i kraft av jobben. Det er mitt ansvar å legge frem sakene for politikerne i Vest-Agder fylkeskommune, og i det ligger det makt. Vi lever heldigvis i et samfunn der misbruk av makt er vanskelig over tid.

Har menn lettere for å ta lederroller enn kvinner?

— Jeg opplever ikke at dette er basert på kjønn. Det avhenger heller av personlighet - om man hiver seg frampå og tar en lederrolle eller ikke.

Er du feminist?

— Det må jeg svare både ja og nei på. Det er vanskelig å definere presist hva man legger i uttrykket. Men jeg har en grunnleggende tro på å legge til rette for likestilling og like muligheter for menn og kvinner.

- Det kan være en fordel å være kvinne

Siri Mathiesen, Regiondirektør NHO Agder

Motto: Just do it!

Har du noen gang opplevd forskjellsbehandling på bakgrunn av kjønn?

— Nei, faktisk ikke. Dersom man opplever forskjellsbehandling er ikke det bare et problem for den enkelte, men det er et samfunnsproblem. Samtidig kan det være en fordel å være kvinne som vil noe - på noen områder kan man bli prioritert.

Siri Mathiesen Foto: Sondre Steen Holvik

Hvordan kom du selv i den stillingen du har i dag? Oppfordret noen deg til å søke lederstillingen, eller søkte du på eget initiativ?

— Jeg har meg selv å takke. Jeg har tatt utdannelse og skaffet meg variert erfaring, som gjorde meg kvalifisert til jobben. Det utløsende for at jeg faktisk turte å sende en søknad, var en person som anmodet meg til å søke. Takk og pris for at noen ga meg det nødvendige dyttet.

Hvordan dyrker man fram nye kvinnelige ledere? Må man tilnærme seg på en annen måte enn med menn?

— Ja. Jeg vet ikke om kvinnelige ledere krever annet jordsmonn enn menn, men det er et gjennomgående trekk at de fleste kvinner er mer selvkritiske enn menn, og dermed forringer egne muligheter. Lederrollen krever bevisstgjøring for begge kjønn. Du må ha lederegenskaper. Noen kvinner har det, og noen menn har det.

Når føler du deg mest likestilt?

— I yrkeslivet. Jeg har aldri opplevd at det har vært negativt å være kvinne. Men i privatlivet er det mer krevende å være kvinne. Det handler om forventninger fra omgivelsene og familien. Jeg tok en tung utdannelse i Oslo, og det ble naturlig for meg å søke krevende jobber. På Sørlandet møtte jeg helt andre holdninger. Veldig mange, med hederlige unntak, var deltidsarbeidende eller hadde mindre krevende jobber. Det var en helt annen type kultur her enn i Oslo.

Har menn og kvinner lik tilgang på makt?

— Ja, i utgangspunktet har vi det. Det var ingen selvfølge for 100 år siden. Samtidig ser vi at det fortsatt er store forskjeller mellom kjønnene når det gjelder yrkesdeltakelse, representasjon i lederstillinger og gjennomsnittlig lønnsnivå – for å gi noen eksempler. Det peker jo i retning av at de reelle mulighetene er forskjellige.

Har menn lettere for å ta lederroller enn kvinner?

— Ja, det er mer naturlig for menn. Ofte må jeg minne kvinner på hvilke organisasjonstalenter de er. Kvinner tar ofte mer makt i heimen, og blir noen råskinn på å organisere hverdagene sine. Det er kunnskap som er vel verdt å ta med seg ut i et yrkesliv.

Det er fortsatt flere menn enn kvinner i lederroller, og den viktigste forklaringen er kanskje at vi mennesker har en tendens til å reprodusere det forrige generasjon gjorde. Men utviklingen går i riktig retning - heldigvis.

Er du feminist?

— Selvfølgelig kaller jeg meg selv for en feminist, selv om jeg forbinder det mest med generasjonen før meg. Jeg har alltid vært opptatt av likestilling og likeverd, og jeg ble kalt rødstrømpe på gymnaset.

- Du er kvinne, så du får ikke jobben

Karen Junker, Utdanningsdirektør ved Fylkesmannen i Aust-Agder og nestleder i Bispedømmerådet

Livssyn: Mitt kristne livssyn legger stor vekt på menneskeverd og likeverd.

Har du noen gang opplevd forskjellsbehandling på bakgrunn av kjønn?

— Ja, det har jeg opplevd i veldig mange ulike sammenhenger. Jeg har likevel en stor overvekt av opplevelser der jeg har opplevd meg likebehandlet.

Karen Junker Foto: Bispedømmerådet

Men jeg har hatt studenter innen ingeniørfag, og vet at kvinner ble møtt med: "Du er den best kvalifiserte søkeren til jobben, men du er kvinne, så du får den ikke". Jeg vet at enkelte at mine tidligere studenter har fått den tilbakemeldingen.

Hvordan kom du selv i den stillingen du har i dag? Oppfordret noen deg til å søke lederstillingen, eller søkte du på eget initiativ?

— Jeg søkte på eget initiativ, men mennesker rundt meg oppfordret meg til å søke. Jeg kom også fra en annen lederstilling.

Hvordan dyrker man fram nye kvinnelige ledere? Må man tilnærme seg på en annen måte enn med menn?

— Man starter tidlig og oppøver lederferdigheter helt fra tidlig alder. Den ledertrening man får gjennom deltakelse i frivillige organisasjoner som for eksempel 4H, speider og annet er viktig. Det er også viktig å ha kvinner som kan være forbilder, og det er viktig å oppfordre kvinner til å søke lederstillinger. Samtidig må kvinnene selv være villige til å satse, for det er ikke kostnadsfritt å være i en lederjobb eller lederverv.

Når føler du deg mest likestilt?

— Jeg opplever meg likestilt generelt. Det er derfor umulig å svare på når jeg føler meg mest likestilt.

Utøver kvinner og menn makt forskjellig?

— Det er sikkert mulig å finne faktorer som beskriver ulikheter mellom menn og kvinner i måten de utøver makt på, men jeg tror det også er store ulikheter på måten ulike kvinner utøver makt og lederskap på.

Har menn og kvinner lik tilgang på makt?

— Nei, jeg mener at menn og kvinner har ulik tilgang på makt. Det er vel nok å se på fordelingen av lederjobber og lederverv på kjønn. Lovreguleringen av kvinner inn i styrer og utvalg er et godt eksempel på et tiltak som er satt inn for å få en likere kjønnsbalanse på dette området.

Har du makt?

— Ja, innflytelse er makt og jeg har innflytelse både i jobb og tillitsverv. Du har makt når du har mulighet for å delta i og påvirke beslutninger.

Har menn lettere for å ta lederroller enn kvinner og i så fall hvorfor?

— Statistikken viser vel at dette er faktum. Jeg tror dette henger sammen både med forventninger i samfunnet og med selvtillit. Verdisetting av det å ha en lederrolle kan også være ulik mellom menn og kvinner.

Er du feminist?

— Det er helt avhengig av hvordan ordet feminist defineres. I min egen definisjon, er jeg definitivt en feminist. Min definisjon av feminist er en som jobber for likeverd og likhet mellom menn og kvinner. Likevel aksepterer jeg at trossamfunn har unntak fra likestillingsregelverket. På grunn av det vil flere si at jeg ikke er en god feminist.

- Det var visst helt vanlig å få besøk på rommet mot en godtgjørelse

Tone Foss By , Daglig leder og eier i Foss Fabrikker AS

Motto: Jeg har ikke problemer, kun utfordringer. Og utfordringer liker jeg!

Har du noen gang opplevd forskjellsbehandling på bakgrunn av kjønn?

— Jeg kan faktisk ikke komme på noen negative hendelser. Men noen morsomme er det; i 2006 var jeg sammen med markedssjef (en mann) og den samme produksjonssjefen i St. Petersburg på jobbreise. Ut på kvelden ringte telefonen på mitt rom. Jeg hørte en kvinnestemme i andre enden. Jeg sa hallo og telefonen ble lagt på. Dette fortalte jeg neste morgen til reisefølget mitt. Da kom det fram at begge to hadde blitt kontaktet av en dame. Hun banket faktisk på døren og tilbød massasje. Det var visst helt vanlig å få besøk på rommet mot en godtgjørelse - men det gjaldt da bare menn.

Tone Foss By Foto: Anette Os

Hvordan kom du selv i den stillingen du har i dag?

Vi er fem søsken og alle ble gitt samme mulighet av gründeren, vår far, til å gå inn i bedriften. Han favoriserte ingen av oss (vi er to gutter tre jenter), men lovet å støtte 110 prosent for den som ønsket å gå inn i jobben. Så var det opp til meg å melde min interesse.

Hvordan dyrker man fram nye kvinnelige ledere? Må man tilnærme seg på en annen måte enn med menn?

— Det er fremdeles en viss forskjell. Menn har kanskje noe større selvtillit til å søke lederjobber enn kvinner, og jeg opplever at menn er modigere til å tenke at de er gode nok. Enn så lenge trenger vi å oppmuntre kvinner i større grad enn menn til å dyrke lederegenskaper i jobbsammenheng. Jeg tror dette er i ferd med å jevne seg ut. Jeg håper det blir slik at ledertalenter får individuelle tilpasninger i forhold til evner, og ikke kjønn.

Når føler du deg mest likestilt?

— Nær sagt hele tiden. Både hjemme og på jobb. Jeg føler at de jeg omgås vurderer hva jeg leverer i form av resultater, diskusjoner og argumenter.

Utøver kvinner og menn makt forskjellig?

— For noen år siden kunne man generelt svart ja på dette. Men jeg opplever at utøvelsen er fullstendig personavhengig uavhengig av kjønn. Det er blant annet takket være god teori om lederrollen og at høgskoler og universitet fremmer samme litteratur for begge kjønn.

Har menn og kvinner lik tilgang på makt?

Ja, definitivt. I alle fall her i Norge. Vi har alle blant annet lik tilgang til lik utdanning på like premisser. Det er faktisk grunnpilaren for likebehandling.

Har du makt?

— Ja, selvfølgelig, siden jeg er eier og daglig leder i bedriften. Det er en stor fordel om en er klar over sin makt og bruker den på en positiv og konstruktiv måte så hele staben jobber mot samme mål.

Har menn lettere for å ta lederroller enn kvinner?

— Det henger nok igjen at menn lettere tar utfordringen med en lederjobb. Det tror jeg har med tradisjon og mangel på kvinnelige rollemodeller å gjøre. Men vi ser stadig flere kvinner i ledende stillinger, både i privat næringsliv, offentlige ansatte og ikke minst i politikken. Det er vel ikke så mange nasjoner som kan skilte med kvinner i toppen for tunge organisasjoner som NHO og LO.

- Jeg er ikke feminist. Jeg er heller humanist.

Gro Anita Trøan , Rådmann i Birkenes kommune

Motto: Léver og lær!

Har du noen gang opplevd forskjellsbehandling på bakgrunn av kjønn?

— Ja, i studietiden i Tyskland på 90-tallet. Da lå landet minst ti år bak Norge med tanke på likestilling, og jeg møtte holdninger der kvinner ble sett på som underholdning eller til tjeneste for familien, og mange tok ikke kvinners meninger på alvor.

Som leder opplever jeg noen ganger andre forventninger til meg som kvinne. Noen steder forventes kanskje omsorgsrollen av kvinner der hvor denne rollen er mer kjent blant folk flest enn lederrollen. Uansett er vi veldig forskjellige som ledere uavhengig av kjønn.

Gro Anita Trøan Foto: Anette Os

Oppfordret noen deg til å søke lederstillingen, eller søkte du på eget initiativ?

— Jeg søkte på eget initiativ, men fikk en utfordring fra Regiondirektøren i KS Agder, Jan Inge Tungesvik. Det var altfor få kvinner på søkerlistene på disse stillingene.

Reaksjonene om at jeg fikk stillingen var overstrømmende positive, mens en kommenterte smilende at han så at jeg hadde søkt stilling som rådmann?! Da var jeg glad for at jeg kunne parere med at jeg fikk stillingen. Så selv om vi kan få ulike reaksjoner, vil jeg oppfordre flere kvinner til å kaste seg uti det. Jeg møter mange kvinner som er mer enn dyktige nok til å fylle rollen.

Når føler du deg mest likestilt?

— Når jeg fritt kan ytre mine meninger og bli sett, hørt og forstått uavhengig av hvem jeg er. For meg er det også viktig at jeg kan klare meg selv økonomisk og praktisk, slik at alle mine valg er basert på reell fri vilje.

Har menn og kvinner lik tilgang på makt?

— Hvis vi tenker formell makt, vil jeg si nei, siden det er færre kvinner i lederroller og i ulike politiske roller. Samtidig har flere kvinner mer uformell makt enn menn i heimen og i et arbeidsmiljø.

På jobben er Norge godt kjent for sine samarbeidsmodeller og demokratiske prosesser, men altså uten helt å komme i mål med å få flere kvinner til å engasjere seg i lederrollen og se på den som et viktig samfunnsoppdrag. Det er 100 år siden vi fikk retten til å stemme, og det er opp til oss å bruke stemmen vår, enten hjemme, på jobben eller i politikken.

Har menn lettere for å ta lederroller enn kvinner?

— Menn er kanskje mer villige til å ta sjanser. Kanskje fordi menn er overbevist om at de kan klare jobben, og så tar de det som det kommer? Kvinner er kanskje mer selvkritiske og tar mer følelsesmessig ansvar for andres velbehag.

Og kanskje finnes det en del forestillinger om lederrollen som hindrer kvinner til å søke på lederstillinger. Da jeg fikk jobben som rådmann, kunne reaksjonene fra venner og bekjente tyde på det. Mange var positivt overrasket over at Birkenes kommune hadde mot til å ansette en rådmann utenom det vanlige. Andre uttrykte sine bekymringer for den kritikken som kunne komme, og for min fritid. Gjennom disse årene har jeg hatt utfordrende stillinger og tatt utdanning ved siden av. Det har kun vært mulig fordi jeg virkelig ville få det til.

Er du feminist?

— Nei, jeg er ikke feminist. Jeg er heller humanist, fordi jeg ønsker å fremelske mangfoldet og menneskeverdet fremfor å fremheve et kjønn. Vi trenger en balanse mellom kjønnene.

- Jeg kan ha blitt forskjellsbehandlet uten selv å være klar over det

Kristin Wallevik, direktør i Agderforskning

Motto: Man blir ikke større av å gjøre andre mindre.

Har du noen gang opplevd forskjellsbehandling på bakgrunn av kjønn?

— Nei, tvert imot, jeg har blitt oppmuntret til å søke nye utfordringer og til å ta mulighetene som kommer. Men jeg kan ha blitt forskjellsbehandlet på et tidspunkt uten selv å være klar over det. I de bransjene jeg har vært har jeg ikke reflektert så mye over forskjellene på kjønn, men heller tenkt at man har stillinger på grunn av den kompetanse man har - og at skjevheten mellom kjønnene i stor grad er et resultat av at kvinner og menn gjør ulike yrkesvalg.

Kristin Wallevik Foto: Sondre Steen Holvik

Hvordan kom du selv i den stillingen du har i dag? Oppfordret noen deg til å søke lederstillingen, eller søkte du på eget initiativ?

— Jeg ble oppfordret til å søke. Jeg har også hatt lederansvar i tidligere jobber og har stort sett blitt forespurt om jeg kunne tenke meg et slikt ansvar.

Det er viktig å minne seg selv på at ingen kan alt - uansett kjønn - og ha trygghet nok på at det man kan er verdifullt inn i lederrollen. Det er klart at jeg i perioder har tenkt at dette klarer jeg ikke - men så finnes det løsninger gjennom tett samarbeid med andre - og så må man tenke at alle gjør feil i utøvelsen av lederrollen.

Når føler du deg mest likestilt?

— Når kjønn ikke er et spørsmål, men at man er i de ulike fora og sammenhenger i egenskap av det man kan og ikke på grunn av kjønn.

Utøver kvinner og menn makt forskjellig?

— Min erfaring er at lederskap utøves forskjellig, men at det ikke nødvendigvis er knyttet til kjønn. Til syvende og sist dreier lederskap seg om personlige egenskaper, at forholdene ligger til rette for at man kan lykkes, og ikke minst at man trives med å være leder.

Har menn lettere for å ta lederroller enn kvinner?

— Jeg tror menn fra tidlig av lettere ser seg selv som leder og at tanken på å være leder dermed er mindre fremmed når muligheten byr seg. Menn planlegger karrierevalg i forhold til å bli leder, i større grad enn kvinner, og søker seg også mer bevisst mot lederposisjoner. Jeg tror også at menn er flinkere til å tillate seg tabbekvoter i de deler av lederrollen de har minst kompetanse på, og at de derfor ikke skremmes av lederrollen i samme grad som kvinner.

Kvinner er nok ofte vel strenge mot seg selv og tillater seg ikke samme tabbekvote som menn - og her har vi noe å lære. Det er ingen som kan alt når de går inn i en ny jobb - og kvinner må i større grad våge å komme ut av sin komfortsone og tenke at dette kan jeg klare.

Er du feminist?

— Ja, i den betydning at jeg mener at kvinner og menn skal ha like rettigheter og muligheter. Det må vi fortsette å jobbe for.

- Flere kvinner er for selvkritiske

Nina Hope Iversen, klinikksjef på medisinsk klinikk, Sørlandet sykehus

Motto: Jeg skal ikke love mer enn jeg kan holde, men holde det jeg lover!

Har du opplevd forskjellsbehandling på bakgrunn av kjønn?

— Ja, jeg har opplevd at menn har fått lettere gjennomslag for lønnskrav - menn som har vært i jobber lik min egen. Men det er lenge siden jeg har opplevd slike lønnsforskjeller nå. Jeg har lært meg å være tydelig på hva jeg har behov for, slik at jeg får de avklaringene jeg trenger.

Nina Hope Iversen Foto: Sondre Steen Holvik

Hvordan dyrker man fram nye kvinnelige ledere? Må man tilnærme seg på en annen måte enn med menn?

— Det er nok en fordel å gi tydelige signaler overfor kvinner som man ønsker inn i ledelse. Flere kvinner er for selvkritiske, og nøler med å søke lederstillinger. Jeg har aldri deltatt i egne kvinnelederprogrammer, selv om jeg vet at en del kvinner synes det er nyttig. For meg har det vært mer nyttig å oppsøke situasjoner og arenaer der begge kjønn deltar.

Når føler du deg mest likestilt?

— Jeg føler meg i grunnen alltid likestilt. Jeg har en jobb og en utdannelsesbakgrunn som gjør meg likestilt med menn flest. Mine foreldre uttrykte aldri ulike forventninger til sin sønn og sine to døtre i min oppvekst. Vi ble alle oppfordret til å ta utdannelse, og ble støttet i våre forskjellige valg. Jeg opplevde ikke at universitetet behandlet kvinner og menn ulikt da jeg studerte medisin. Jeg har aldri jobbet noe annet enn fulltid.

Siden jeg ikke har barn, har jeg ikke blitt konfrontert med en del av de livsvalgene mange kvinner opplever at de må ta. Jeg har kunnet velge yrke og karriere på egne premisser. Det faller meg sjeldent inn i mitt daglige yrkesliv at det er noen forskjell på meg og mine mannlige kolleger.

Utøver kvinner og menn makt forskjellig?

— Det kan godt være vi leder ulikt. Jeg har truffet både demokratiske og autoritære, maktsyke og svake, gode og dårlige ledere av begge kjønn.

Har menn og kvinner lik tilgang på makt?

— Det er forskjell. Kvinner tjener fortsatt mindre enn menn for tilsvarende arbeid. Kvinner velger i større grad omsorgsyrker, menn oftere friere yrker med større grad av egenkontroll. Kvinner tar fortsatt en større del av famileansvaret. Selv om vi er et av verdens mest likestilte samfunn, har vel også Norge et stykke igjen til total likestilling.

Samtidig mener jeg at både kvinner og menn må få ta individuelle valg som gir dem de livene de selv ønsker, på deres egne premisser - så lenge valgene er deres egne og ikke pådyttet dem av andre. Hvem er vel jeg, til å si hva som er rett for andre enn meg selv?

Har du makt?

— Ja, jeg leder en stor og kompleks klinikk, med et budsjett på bortimot en milliard. Mer enn 1200 medarbeidere med svært høy kompetanse gir avansert behandling hver eneste dag innenfor mange fagfelt, og det skal de ha æren av selv. Kunnskapsorganisasjoner som sykehus kan ikke ledes gjennom rå maktbruk – det vil ikke høyt utdannede medarbeidere akseptere. Jeg har også selvstendige ledere med egne meninger på nivåene under meg, og trives med det.

- Jeg føler meg likestilt. Punktum.

Ingrid Forthun, teatersjef Agder Teater

Motto: Alt er mulig - nesten!

Har du noen gang opplevd forskjellsbehandling på bakgrunn av kjønn?

— Nei. Jeg har vært velsignet med menn som heier på meg og støtter meg, og som mener at en jente er modig hvis hun tar ledelse.

Hersketeknikker vil alle oppleve i livet, bevisste eller ubevisste. Jeg har også opplevd det, men jeg har ikke opplevd dem som kjønnsspesifikke.

Ingrid Forthun Foto: Sondre Steen Holvik

Hvordan dyrker man fram nye kvinnelige ledere?

— Jeg fikk en ledertenning i "Kvinner i kunsten", et program for 20 kvinner som ønsket å bli ledere. Det fikk stor betydning for meg, og jeg så effekten det hadde på mine andre kvinnelige kolleger på lederkurset.

Det handler mye om å bygge selvtillit, en tro på at man kan, at man tør og at det er mulig. Og at det lar seg kombinere med familie. Veldig mange kvinner unngår lederstilling, fordi de mener det er ikke verdt det i forhold til familien sin, siden det å være leder tar mye tid. Men det gir mye tilbake.

Om man må tilnærme seg på en annen måte? Mange kvinner vil nok svare ja. Kvinner føler at de må være dobbelt så gode som menn. De er ofte overkvalifiserte til jobbene de søker, også som ledere. Fra barns ben av leker gutter og jenter forskjellig. Jeg har lest forskning på det, og gutter øves i å ta ledelse fra barns ben av. Det ligger helt andre forventninger til jenter. Der er det fortsatt en vei å gå.

Siden jeg er leder selv, så vet jeg at det gir en effekt på andre jenter at de ser at det går an å være kvinne og sjef. Og det gjør meg glad.

Når føler du deg mest likestilt?

— Det spørsmålet skjønner jeg ikke engang. Jeg føler meg likestilt. Punktum. Jeg føler meg på lik linje med menn. Hvorfor kjenner ikke jeg på det? Jeg vet ikke.

Utøver kvinner og menn makt forskjellig?

Jeg blir alltid litt allergisk mot kategoriske svar, fordi det blir så lett å generalisere. Lederstil og gode ledere er ikke avhengig av kjønn. Jeg har hatt veldig gode mannlige sjefer, som har vært mine rollemodeller, og jeg lært kloke lederleveregler av kvinner, som for eksempel Marit Breivik.

Har menn og kvinner lik tilgang på makt?

Nei. I dag er det fortsatt slik at flertallet av ledere er menn. De er ikke kun fordi kvinner ikke har lyst på makt. Det er en grunn til at man har nødvendige grep med blant annet kjønnskvotering i styret. Det er viktige og riktige grep mot likestilling, enn så lenge.

Er du feminist?

— Ja, altså, hva mener man med det? Og hva legger jeg i begrepet? Jeg er selvsagt feminist på den måten at det er viktig å fortsette å arbeide for like muligheter for begge kjønn.

- Menn ser menn

Torunn Lauvdal , Rektor ved Universitetet i Agder

Motto: Jeg har ikke motto.

Har du noen gang opplevd forskjellsbehandling på bakgrunn av kjønn?

— Ja, selvfølgelig har jeg det opp gjennom årene. Det kan være små ting, som at når du i et møte har kommet med et innlegg eller et forslag, og en mann gjentar det du sier, og den mannlige møtelederen krediterer mannen. Menn ser menn. Etter hvert ser du at alle de små tingene, som egentlig ikke er noe særlig å bry seg om, danner et mønster. Og det er noe vi må bry oss om.

Jeg har også opplevd positiv forskjellsbehandling, som at det at jeg er kvinne har vært medvirkende til at jeg har kommet inn i styrer. Kjønnsvotering til styrer er helt greit. Da er det opp til oss å gjøre en god jobb.

Torunn Lauvdal Foto: Sondre Steen Holvik

Hvordan dyrker man fram nye kvinnelige ledere? Må man tilnærme seg på en annen måte enn med menn?

— Det første er at noen ser lederpotensialet hos yngre mennesker. Det kan handle om å se deres energi, analytisk evne, sosial kompetanse og så videre. Det som gjør at de er gode lederemner. Jeg tror kanskje man må tilnærme seg på annen måte, i den forstand at kvinner må bevisstgjøres. Det er ikke like selvfølgelig for kvinner å tenke seg en mulig lederkarriere. Jeg tror de må oppfordres. Men i forhold til den yngste generasjonen tror jeg det er omtrent likt i forhold til kvinner og menn. De har en annen bevissthet rundt det.

Når føler du deg mest likestilt?

— Det er når jeg er i faglige eller strategiske diskusjoner. Når diskusjonen løftes ut av det personlige, enten på jobb eller i andre sammenhenger.

Utøver kvinner og menn makt forskjellig?

— Det tror jeg ikke. Det er noen som sier at kvinner er mer detaljorientert enn menn, men jeg tror du finner et like stort spekter i måter menn utøver makt på, som det du finner blant kvinner.

Har menn og kvinner lik tilgang på makt?

— Nei, i utgangspunktet ikke. Fortsatt er det slik at det er mer selvfølgelig at det er menn som er i maktposisjoner. Bare se på det politiske miljøet eller topplederne i næringslivet. Selv om mye har forandret seg, så har vi en vei å gå.

Har du makt?

— Ja, selvfølgelig har jeg det! Jeg er leder for universitetet i Agder, vi er en stor institusjon med mange ansatte og mange studenter, og vi spiller en viktig rolle nasjonalt og i regionen. Så, klart jeg har makt. Men makt er ikke noe man besitter aleine, det er i kraft av at man samarbeider med andre, enten i ledergruppe, i ulike sammenhenger.

Er du feminist?

— Hvis det handler om kvinners rettigheter, så er jeg feminist. Jeg er også opptatt av minoriteters rettigheter og dette med mangfold. Men tradisjonelt har jeg vært feminist, og jeg er det fortsatt.