Det er sommer, endelig er det fri og lyse netter, bading, hygge og ro. Maten er en selvfølgelig del av gleden på sommerdager. Sommermat er gjerne fisk og skalldyr og alt som hører til. Reker, hummer, torsk …

Nei! Stopp! Jeg ber deg om å tenke deg om en gang til når du står foran sjømatdisken, klar til å handle.

vignett Nina Jensen3.jpg

Faktisk ber jeg deg om å la være å kjøpe reker og torsk fra Nordsjøen og Skagerrak, tropiske reker (scampi), kysttorsk, tunfisk, breiflabb, hummer, blå— og gulfinnet tunfisk og litt til. Det er ikke fordi jeg er en surpomp som ikke unner andre sommerglede og et bugnende spisebord. Tvert imot, det er fordi jeg elsker sjømat og vil at barn og barnebarn og mange kommende generasjoner skal få nyte de samme delikatessene som har gitt meg vann i munnen og uforglemmelige matopplevelser.

Noen vil kanskje steile på Fisketorget i Bergen, på brygga i Kristiansand eller på gourmetrestaurantene i Stavanger og Trondheim.

Men det er altså ikke all sjømat det er greit å kjøpe — eller fange selv. Hver nordmann kjøper i snitt 18,3 kilo sjømat hvert år. Det blir omtrent 100.000 tonn totalt i året, bare i Norge. Dersom vi alle bestemmer oss for å holde oss unna de artene som i dag er truet av utrydding, da vil også fiskere og forhandlere ganske snart innse at det ikke lønner seg å røre disse bestandene, og gi dem en sjanse til å vokse seg store igjen.

Hele 70 prosent av verdens fiskebestander er truet av intenst fiske eller overfiske. Det er ganske sikkert flere enn meg som blir svimmel av det tallet. Fordi vi er nødt til å endre vanene våre, utgir WWF en egen sjømatguide i land over hele verden for å hjelpe forbrukere å ta riktige valg. I Norge er dette en forbrukerguide som tar utgangspunkt i de artene som selges mest her.

reker5_582230afk12e80bfe43ekm8000.jpg Foto: Gidske Stark

Og dette er altså fasiten: Kjøp og kos deg med fantastisk mat av blåskjell, hyse, kamskjell, kongekrabbe, reker og torsk fra Barentshavet , sei, sild, stillehavsøsters, taskekrabbe og albacore-tunfisk. Alle disse artene har vi satt i grønn kategori i Sjømatguiden, noe som betyr det samme som i trafikken: Klar bane! Jeg anbefaler at du laster ned hele guiden fra WWFs hjemmeside, helt gratis.

Denne helgen akter jeg å ta meg et bad i sjøen. Det finnes ikke bedre avkobling. Når jeg kommer hjem, har samboeren lovet meg et herremåltid med blåskjell og hvitvin. Jeg vet allerede nå at jeg kommer til å forsyne meg flere ganger. Med verdens beste samvittighet.